У Києві не демонтуватимуть колишню Арку дружби народів: у чому причина

Її сенс переосмислено, а простір біля неї отримає нову концепцію

У столиці не демонтуватимуть одну з візитівок міста – арку "Свободи українського народу", її сенс переосмислено. А простір біля неї отримає нову концепцію.

На цьому наголошують у Департаменті культури КМДА.

Після повномасштабного вторгнення, Київрада прийняла рішення про перейменування арки "Дружби народів" на "Арку Свободи українського народу". У квітні того ж року була розібрана радянська скульптура, що зображувала двох робітників і символізувала єднання України та Росії.

Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки "Свободи українського народу", - йдеться в повідомленні. 

Тепер Київ завершує процес декомунізації та дерусифікації об'єктів. Представники міської влади спільно з експертами інституцій, таких як НАН України та Інститут Національної пам'яті, а також іншими фахівцями, склали список, що включає 297 пам'ятних об'єктів, що асоціюються з історією та культурою Росії та СРСР. Цей список рекомендує видалити або перемістити до спеціально визначених місць для зберігання 95 пам'ятників та понад 200 пам'ятних знаків та декоративних елементів.

Також зазначають, що витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки "Свободи українського народу" не є сьогодні найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним Силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну роботи зі збереження Гостинного двору у Києві були зупинені, що призвело до його поступового руйнування.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися