Кому належать ресторани у Києві

Микола Тищенко, росіяни, рейдери "Укрбуду", "авторитетні бізнесмени" та кондитери – хто володіє столичними ресторанами

Ресторани – це не тільки місця, де можна просто приємно провести час і зі смаком поїсти, а й заклади, де найчастіше вирішуються важливі політичні питання. Часто це призводить до скандальної популярності як закладу, так і його власника, і живим підтвердженням цього стали у 2020 році ресторан "Велюр" та його власник, народний депутат України, тепер уже позафракційний Микола Тищенко.


"Коментарі" вирішили розібратися, хто годує мешканців столиці у своїх ресторанах, і що відомо про цих людей.


Скандальний, але успішний – Микола Тищенко

Після того, як у 2019-му році припинила роботу найбільша в Україні (112 закладів) мережа ресторанів "Козирна карта" Андрія Задорожного, заклади мережі "Наша карта", стали якщо не найкращими та численними, то, як мінімум, найвідомішими.

До війни до складу мережі входили "Велюр", "Рішельє", "Сейф", "ТургенеФ", "Вулик", суші-бар "Пухнастий", "Olmeca Plage", "Три виделки", "Coin", "Olmeca" , бар "Фаренгейт" та інші.

Як розповідав тоді ще не скандально відомий нардеп, а просто бізнесмен Микола Тищенко, бізнес він розпочинав із торгівлі взуттям, а потім переключився на ресторани. У 2018 році Тищенко заявляв про великі плани на розвиток ресторанної мережі, але натомість став народним депутатом.

Згодом Микола Тищенко, можна сказати, не виходив із різного роду комічних та скандальних ситуацій, одна з яких – поїздка до Таїланду, після чого у січні 2023 року його виключили з партії "Слуга народу". Проте політик продовжив активну громадську діяльність, спочатку на чолі тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування дій Держагентства лісових ресурсів України, потім боровся із кол-центрами. А в кінці жовтня нардеп навіть заявив, що на нього напали невідомі .


Tarantino family – Флоріан Боллен чи Дмитро Федотенко

Дещо менш відома, але така ж скандальна і навіть більш численна (28 ресторанів та 12 брендів) мережа ресторанів у столиці – Tarantino family, питання з власником якої дуже непросте.

Так, 1 червня 2022 року правоохоронці оголосили підозру власникам мережі ресторанів у легалізації та виведенні коштів у росію, де знаходяться 12 закладів мережі Tarantino family. У компанії це звинувачення спростували , але власник мережі Дмитро Федотенко виїхав з України і в серпні 2023-го був оголошений у міжнародний розшук .

На той час він уже проходив як підозрюваний у справі рейдерства будівельної компанії "Укрбуд", причому ще раніше його називав винним екс-власник компанії Максим Микитась, екс-нардеп, який сам проходить у справі про спробу хабара меру Дніпра Борису Філатову.

Щоправда, ще у жовтні 2022 року стало відомо , що мережа Tarantino family перейде під контроль німецького бізнесмена Флоріана Боллена. Самі ресторани мережі продовжують працювати, https://www.tarantino-family.com/ua/promo/filter/partnery/ і можуть нагодувати киян європейською (італійською) та азіатською (японською) кухнею.


Mafia у місті – Тарас та Оксана Середюк

Мережа закладів із 12 київських ресторанів (загалом не менше 50) під креативною назвою Mafia, належить Тарасу та Оксані Середюк, як і інші заклади – "Гра з вогнем", "Castа" та "Georgia", а також партнерство з ресторанами BAO та NAM .

У бізнес Тарас Середюк прийшов після служби в армії, і оскільки закінчив військове училище зв'язку, то й займався спочатку мобільним зв'язком. 2003-го року бізнесмен перекваліфікувався на ресторатора, в чому йому допомогла дружина Оксана. Потім ресторанну мережу подружжя поповнили заклади під брендом "Якіторія", що спеціалізуються на японській кухні.


Сім'я рестораторів Діми Борисова – Дмитро Борисов

43-річний підприємець Дмитро Борисов особистість примітна – почавши як шеф-кухар та власник свого ресторану "Барсук", за 8 років він зумів створити мережу з приблизно 50 закладів харчування на будь-який смак та гаманець, від вишуканої кухні до бістро. Заклади мережі спеціалізуються на більшості основних кухонь світу, також йому належать магазини мережі Gastrofamily Food Market, що спеціалізуються на продажу продуктів та доставці суші.


Світова карта - Бенджамін Голані, Геннадій Медведєв та Майкл Дон

Мережа ресторанів "Світова карта" в яку входять такі заклади як "Buddha-Bar", "Сушія", "Story Cafe", "Міміно", "Tequila House", "Golden Gate", "Sam's Steak House", "L' amour" та інші пропонують різні кухні — грузинська, мексиканська, ірландська, європейська, американська та інші.

Хоча прізвища двох співвласників із трьох натякають на іноземне коріння, справжній іноземець у тріо лише один - Бенджамін Голані здобув юридичну освіту в США і вперше потрапив до України 1993-го, і згодом зайнявся бізнесом.

Майкл Дон народився у столиці України і свого часу навіть стояв на обліку у дитячій кімнаті міліції, Геннадій Медведєв також уродженець столиці України.

За словами Дона, він більшою мірою відповідає за будівництво та інтер'єр нових об'єктів, Голані — за обслуговування та кухню, Медведєв — за PR, рекламу та фінансову частину. Зараз якщо вірити профільним сайтам працюють 6 ресторанів мережі.


Carte Blanche та "Пузата хата" - брати Олександр та В'ячеслав Костянтинівські

Такі ресторани як Курені, Марокана, C HI, Va Bene bistro! та інші ті, що входять до складу мережі Carte Blanche, належать братам Сергію та В'ячеславу Костянтинівським, яких також називали власниками мережі "Пузата хата", ресторану "Конкорд", "Touch Cafe".

Обидва ресторатори – люди дуже колоритні. Так, закінчивши Київський інститут фізкультури та спорту та попрацювавши в українських ресторанах, наприкінці 80-х років брати поїхали до США. Там зайнялися бізнесом і вже у 90-х повернулися до України, де відкрили девелоперську компанію "Київ-Донбас". Тоді ж зайнялися ресторанним бізнесом, у 2014-2017 роках Олександр Костянтиновський був народним депутатом, але добровільно склав із себе повноваження.

Разом з тим, понад 10 років існує інша версія біографії братів Костянтинівських, згідно з якою до США вони виїхали, нібито, у складі почту кримінального авторитету Олега Асмакова, він же "Алік Магадан". В Україну ж брати, відомі як "брати Карамазови", нібито повернулися вже після смерті "Магадана", що сталася до речі у Києві 1999-го року.


"Пантагрюель" братів Гусовських

Ще одні відомі у Києві брати-ресторатори – Сергій та Євген Гусовські, володіють ресторанами "Pantagruel", "Шоті", "Pizzeria Napule", "O'Cafe", "Adelle", "Liberty Diner". У них подають страви італійської, грузинської, ізраїльської та американської кухонь. Саме "Пантагрюель" братів є одним із найвідоміших і найстаріших (з 1995 року) у столиці.

Сергій Гусовський активно займався політикою, був депутатом Київміськради та очолював фракцію "Самопомочі" у столиці, щоправда, у 2018-му році вона саморозпустилася і відтворилася знову у вигляді депутатської групи "Новий Київ" на чолі з ним. У 2020 році був висунутий кандидатом у мери Києва від партії "За майбутнє", щоправда зайняв лише 13-те місце, і навіть не зміг пройти до Київміськради.

Періодично потрапляв у різні скандали , також брав участь у кулінарному шоу "Пекельна кухня" у двох країнах. Поки ж Сергій Гусовський займався політикою та громадською діяльністю його брат Євген займався розвитком ресторанів, виступаючи керуючим усіх закладів, які належать Гусовським.


Азіатська кухня BAO, NAM - шеф-кухар та шоумен Ектор Хіменес Браво

Ще одним учасником, і навіть багаторічним провідним кулінарним шоу є власник ресторанів азіатської кухні BAO та NAM (китайської та в'єтнамської кухні відповідно) Ектор Хіменес Браво.

Майстер-Шеф. Його партнерами у ресторанах BAO та NAM є власники ресторанів мережі Mafia Тарас та Оксана Середюк.

Окрім ресторанів Ектор Хіменес Браво у 2011-му році він запустив виробництво спецій за власними рецептами, у 2013-му та 2016-му відкривав академії кулінарного мистецтва, але вони швидко припинили діяльність. Також Ектор Хіменес-Браво очолює міжнародну консалтингову компанію.

Звичайно, це далеко неповний перелік столичних рестораторів, і незважаючи на війну закладів чимало, а обсяг столичного ринку ресторанів та кафе – приблизно 140 млн грн на день, розповідав керівник мережі La Famiglia Генріх Дерінг.

Читайте также