«Слуги народу» для столиці: хто буде «штурмувати» Київміськраду від партії президента

«Коментарі. Київ» знайомлять своїх читачів з тими, у кого найбільша кількість шансів, щоб відстоювати їх інтереси. Перша у списку - президентська політична сила «Слуга народу»

Всього місяць залишається до місцевих виборів в Україні. Політичні сили, які вирішили прийняти в них участь, починають оголошувати прізвища своїх обранців, які повинні стати представниками партій в органах місцевого самоврядування.

Перші в країні, другі в столиці

Згідно з даними опитування, проведеного в період з 4 по 9 вересня в Києві Соціологічною групою "Рейтинг", партія "Слуга народу", популярність якої найвища по країні, в Києві поступається "УДАРу" мера Віталія Кличка (і вельми значно - майже вдвічі).

Так, якщо за "УДАР" готові віддати голоси 23,6% тих, хто визначився і готовий прийти на вибори, то за "Слугу народу" готові проголосувати лише 13,6%. При цьому свій однозначний намір брати участь у виборах підтвердили 71% опитаних киян.

З огляду на те, що на парламентських виборах влітку 2019 роки за "Слугу народу" віддали свої голоси 36,46% киян, то просідання рейтингу президентської політсили майже втричі говорить про її безсумнівну кризу.

Відзначимо "Коментарі.Київ" раніше писали, що на думку експертів, бажання фракції "Слуга народу" встигнути до місцевих виборів розглянути у Верховній Раді законопроект про столицю, в якому передбачається чіткий поділ повноважень мера Києва і голови Київської міської державної адміністрації (КМДА), може бути наслідком невпевненості в результатах виборів.

Судячи з подій, що оточували навіть оприлюднення партійного списку, якщо і не криза, то, як мінімум, якесь непорозуміння або суперництво всередині партії президента тліє в столиці досі.

Так, 20 вересня у внутрішньому дворику Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка пройшла конференція Київської міської організації партії "Слуга народу". В ході неї відбулася офіційна презентація народного депутата України Ірини Верещук, як кандидата від партії на виборах мера столиці. Слідом за цим на сцену запросили "членів київської команди партії", озвучивши 13 прізвищ.

Через кілька годин на офіційній сторінці партії в Facebook вказали першу десятку політичної сили, але кілька людей з неї на сцені представлені не були.

У той же час багато питань викликала поява на сцені народного депутата України від "Слуги народу" Миколи Тищенка,  який "відзначився" в скандалі з порушенням карантину в одному з його ресторанів і "посиденьками" в ньому політиків. Як написало видання "Лівий берег", нардепа викликали на сцену не як кандидата в депутати Київміськради, а "як члена команди партії". За даними видання "Страна", нардеп був одним з тих, хто генерував список кандидатів в депутати по районам, намагаючись в кожен з них вставити "свою" людину.

Ймовірно, така ситуація склалася через "зливу" деяких кандидатів, яку 15 вересня на своїй сторінці в соцмережах влаштував виключений з фракції "Слуга народу" Гео Лерос.

Як і годиться, самі партійці сяяли упевненістю, а голова партії Олександр Корнієнко після закінчення презентації на брифінгу для ЗМІ висловив переконання, що "Київміськрада" "з салону за інтересами перетвориться в міський орган управління, де радяться, де присутня дискусія, і де депутати" слуги народу "будуть відомі своїм виборцям".

Громадські працівники, юристи, спортсмени

Судячи з першої партійної десятки "Слуги народу" до Київміськради, опублікованій на сторінці в Facebook, в списку постаралися поєднати маловідомих широкому загалу кандидатів з тими, чия медійна впізнаваність досить висока.

Так, першу десятку склали:

1) Євгенія Кулеба - громадський діяч, координатор створення скверу Небесної сотні, керівник ГО "Місто-сад";
2) Михайло Присяжнюк - правозахисник, телеведучий, ведучий соціального проекту "Один за всіх";
3) Олена Говорова - легкоатлетка, призер Олімпійських ігор, телеведуча;
4) Юрій Федоренко - приватний підприємець, правозахисник, голова громадської організації "Оплот";
5) Владислав Трубіцин - букініст і меценат, засновник Благодійного фонду "Культурні новації";
6) Лілія Пашина - адвокат;
7) Георгій Зантарая - перший чемпіон світу з дзюдо в історії України;
8) Андрій Вітренко - заступник міністра освіти і науки України;
9) Вікторія Бурдукова - телевізійна продюсер ("Ревізор", "Пристрасті по Ревізора"), голова Експертної ради Української Телевізійної академії;
10) Зоряна Скалецька - екс-міністр охорони здоров'я, юрист в області медичного права.

Євгенія Кулеба: представниця із зарплатою більше, ніж у чоловіка-міністра

№1 партійного списку "Слуги народу" Євгена Кулеба на своїй сторінці в Facebook, коментуючи власне висунення, зазначила, що вирішила "перевірити гіпотезу, чи правда, що перебуваючи при владі, ти маєш більше можливостей зробити більше". Також вона заявила, що "залишається тією ж Женею Кулебою, яку ви знаєте: з колишніми цілями і цінностями, одна з яких - квітучий Київ".

Так, кандидатка від "Слуги народу" дає зрозуміти, що вона добре відома киянам і давно працює для них. Євгенія Кулеба права. Вона дійсно корінна киянка, в 2014-му році заснувала громадську організацію "Місто-сад" і поставила перед собою завдання зробити Київ упорядкованим і красивим. Одним з найбільш відомих її проектів став сквер Небесної сотні в столиці. Його створення Кулеба ініціювала в 2014 році. Але разом з тим, вона не обмежилася столицею, і в 2016 році почала працювати на сході України, відновлюючи парк "Шовковичний" у Слов'янську .

З 2016 Євгенія Кулеба переїхала на постійне місце проживання в Страсбург разом з чоловіком Дмитром Кулебою - дипломатом, який став навесні 2017 року постійним представником України в Раді Європи. Однак один раз на місяць, як розповідала Кулеба ЗМІ, вона приїжджала в Україну, при цьому дистанційно керувала своїми проектами .

Коли відбулося повернення в Україну майбутнього №1 партійного списку "Слуги народу" невідомо. Але 29 серпня 2019 роки її чоловік став віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в уряді Олексія Гончарука. 4 березня 2020 року Дмитро Кулеба став міністром закордонних справ України.

Власне, саме в останній ролі - дружини міністра закордонних справ України - Євгенія Кулеба і згадується ЗМІ з моменту оголошення першої десятки списку "Слуги народу" на виборах в столиці.

Однак на ділі дружина глави МЗС - людина досить самодостатня, а якщо вірити електронній декларації Дмитра Кулеби за 2019-й рік, вона ще й заробляє більше чоловіка.

Так, в 2019 році Дмитро Кулеба отримав в Секретаріаті Міністрів України та Міністерстві закордонних справ України 489 960 грн у вигляді заробітної плати. У той же час Євгенія Кулеба у вигляді гонорарів та інших виплат від своєї ГО "Місто-сад" отримала 723 789 грн .

Якби не 2, 29 млн грн., які МЗС доплачував Дмитру Кулебі як компенсацію за тривале іноземне відрядження під час перебування в Страсбурзі, "годувальником" сім'ї виступала б саме Євгена Кулеба. До речі, аналогічна ситуація, за якої виплати дружині від громадської організації перевищують зарплату її чоловіка-дипломата, повторювалися і в 2017-2018 рр.

Євгенія Кулеба виховує двох дітей - сина Єгора і доньку Любов.

"Народний адвокат" від "Слуги народу"

Якщо Євгенії Кулебі треба постійно нагадувати про себе (використовуючи для цього, наприклад, соцмережі), то номеру 2 у списку "Слуги народу" Михайлу Присяжнюку це робити необов'язково. За нього намагається телеканал СТБ, коли транслює соціальне шоу "Один за всіх", ведучим якого він став у 2018 році.

Присяжнюк народився у 1982 році в родині юристів. Він закінчив юридичний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка і працював за фахом. З 2012 року Присяжнюк почав виступати в ролі експерта проектів, почавши з "Вагітна у 16" на телеканалі СТБ, а після - "Один за всіх", "Все буде добре", "Давай поговоримо про секс", "Слідство ведуть екстрасенси" та ін. Згодом він став ведучим програми "Один за всіх", а глядачі назвали його "народним адвокатом".

Очевидно, цим фактором, а також медійної впізнаваністю Михайла Присяжнюка партія "Слуга народу" і вирішила скористатися в майбутній виборчій кампанії.

Легкоатлетична гордість країни

Номер 3 у списку - українська легкоатлетка Олена Говорова, учасниця трьох Олімпіад. На одній з них, у 2000-му році в Сіднеї, в змаганнях з потрійного стрибка вона змогла завоювати бронзу.

З тих пір Олена Говорова відома як спортивна журналістка, ведуча спортивної програми на телебаченні. Вона організовує різні спортивні заходи, разом з Національним олімпійським комітетом України працює над соціальним проектом допомоги дітям з неблагополучних сімей і є повним кавалером Ордена княгині Ольги. Говорова всіляко пропагує здоровий спосіб життя, а з 2015-го року вона, як фітнес-експерт, співпрацює з компанією Herbalife - світовим лідером у сфері виробництва продуктів збалансованого харчування.

Активіст Юрій Федоренко

Хто по-справжньому не те щоб псує, але "підмочує" в цілому досить чисту біографію першої десятки списку "Слуги народу", так це №4 Юрій Федоренко, представлений як приватний підприємець, правозахисник, голова громадської організації "Оплот".

За даними ряду ЗМІ, Федоренко може бути пов'язаний з шантажем столичних будівельних компаній, який здійснюється через громадські організації "Твердиня" і "Стоп свавіллю", співзасновником яких він є.

Як писав у червні "Апостроф", представляючись борцями за інтереси киян, на ділі обидві організації займаються шантажем будівельних фірм столиці. Правда, головним в цій схемі називають відомого борця з незаконним будівництвом, екс-нардепа від "Свободи" Ігоря Мірошниченка.

Цікаво, що через два тижні після виходу матеріалу "Апострофа", Юрій Федоренко заявив про свій вихід з керівництва організації "Стоп свавіллю", і про те, що він очолив ГО "Твердиня".


Якщо вірити опублікованому Гео Леросом списку кандидатів до Київміськради від "Слуги народу", Юрій Федоренко є креатурою Сергія Шефіра, помічника президента України Володимира Зеленського, засновника і директора "Студії Квартал-95".

Нагадаємо, журналіст Дмитро Гордон висловив своє ставлення до деяких кандидатів на майбутніх виборах мера Києва.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися