Комерція чи зміна пріоритетів: кого «Батьківщина» веде на вибори до Київміськради

«Коментарі» розбиралися, чи зможе «Батьківщина» створити свій осередок в Київраді

Під останнім у списку, 24-м номером, своїх представників до Київміськради постарається провести партія "Батьківщина". Не можна сказати, щоб останнє місце, визначене в ході жеребкування в Київській окружній виборчій комісії, відображало шанси політсили. Але вибір кандидатів від партії Юлії Тимошенко, без сумніву, викличе питання.

Партія лідера - не лідер на виборах

Партію "Батьківщина" можна вважати класичним прикладом політсили, сформованої навколо сильного лідера, яким виступає досвідчений політичний "боєць" з 20-річним стажем Юлія Тимошенко, яка встигла і побувати прем'єр-міністром, і посидіти в місцях позбавлення волі. Але незважаючи на настільки великий і різносторонній досвід, а також репутацію одного з найсильніших гравців в рамках країни, кращі дні самої Юлії Тимошенко очевидно пройшли. Те ж стосується і її політичної партії "Батьківщина".

Втім, проблем з потраплянням кандидатів від партії до місцевих рад бути не повинно. За даними соціологічної групи "Рейтинг" політсила на 7-ме жовтня має рейтинг в 7,5%, чого цілком достатньо при прохідному бар'єрі в 5%.

Безпосередньо в Києві "Рейтинг" відводить "Батьківщині" підтримку киян в 7,3% серед тих, хто визначився і готовий прийти на вибори. Згідно ж з опитуванням Київського міжнародного Інституту соціології рейтинг політсили в столиці трохи нижче - 5,5%.

Кандидати "Батьківщини" - від екс-міністра до партійних функціонерів

Як і у будь-якої партії, що орієнтується на особистість лідера, "Батьківщина" має проблеми з наповненням виборчих списків кандидатами, які були б відомі і зрозумілі для виборців, причому, як в національному, так і в місцевому масштабі.

Але у випадку з виборами до Київміськради ситуація прийняла прямо протилежний характер. Багато з кандидатів політсили дуже добре знайомі жителям столиці, ось тільки далеко не з кращого боку.

Перша десятка "Батьківщини" на майбутніх виборах до Київміськради виглядає наступним чином:

1) Олексій Кучеренко - народний депутат і екс-міністр ЖКГ в уряді Юлії Тимошенко;
2) Віталій Нестор - глава київської міської організації "Батьківщини";
3) Денис Москаль - правозахисник;
4) Олександра Кужель - екс-нардеп;
5) Ольга Гоцуляк - педагог;
6) Алла Шлапак - депутат Київміськради;
7) Юрій Зубко - депутат Київміськради;
8) Олена Марченко - екс-перший заступник Департаменту будівництва та житлового забезпечення Київської міської державної адміністрації (КМДА);
9) Володимир Слончак - екс-заступник київського міського голови;
10) Богдана Тимощук - голова Подільської районної організації "Батьківщини" в столиці.

Власники списку - столичні забудовники?

Як і годиться, №1 партійного списку "Батьківщини" Олексій Кучеренко найбільш представницький і сильний гравець в команді Юлії Тимошенко в столиці. Екс-губернатор, народний депутат кількох скликань, в тому числі нинішнього, екс-міністр ЖКГ, експерт в області ЖКГ - словом, фігура, безсумнівно, найсильніша в партійному списку. І що не менш важливо для будь-якої вітчизняної партії, не замішана в скандалах.

Останнього багатьом людям, що знаходяться у списку, не вистачає. Серед кандидатів є як мінімум дві людини, які можуть посперечатися за сумнівний титул найскандальнішого в першій десятці "Батьківщини".

Алла Шлапак - власник "банку бабусь"

44-річна Алла Шлапак відома киянам, які цікавляться політикою, ось уже 14 років. Ставши депутатом Київради від Блоку Черновецького у 2006 році, до 2010-го вона встигла вдруге побувати депутатом міськради, радником мера Леоніда Черновецького і навіть деякий час виконувала обов'язки одного із заступників мера столиці.

За цей час Шлапак встигла утвердитися в ролі захисниці інтересів зятя Леоніда Черновецького, В'ячеслава Супруненка - в 2009-му році відстоювала його інтереси при зміні власника столичного будівельного холдингу "Київміськбуд". Також Шлапак була основним "куратором" по роботі з електоратом тодішнього мера - відомими "бабусями Черновецького".

Втім, вірність явно не властива Шлапак, тому що вже в 2011-му році вона вийшла з команди Черновецького і пішла до регіоналів. А їх теж передбачувано кинула в 2014-му році, приєднавшись до команди "УДАРу" . Врешті-решт вона потрапила в якості члена партії "Єдність" екс-мера Києва Олександра Омельченка до нинішнього складу Київради. Але в 2018-му, за даними ЗМІ, зробила черговий кульбіт, приєднавшись до "Батьківщини" і ставши мало не "тіньовим главою" Київської партійної організації. Існувала думка що, в партії Шлапак працює з електоратом, простіше кажучи, займається тими ж "бабусями Черновецького", благо досвід в цьому напрямку у неї колосальний.

Але ця репутація її анітрохи не бентежить. Шлапак обіцяє киянам якісну медичну допомогу , що, знову ж таки, дуже нагадує роботу зі звичною їй "цільовою аудиторією" людей похилого віку.

Заступник мера - скандаліст

Колишній заступник київського міського голови Володимир Слончак (№9) - ще один скандально відомий член партійного списку "Батьківщини", правда, його популярність набагато свіже.

26 квітня чиновник разом з депутатом Київради Людмилою Костенко був зупинений співробітниками поліції в столиці за підозрою в п'яному водінні авто. І хоча за кермом авто була депутат Костенко, саме Слончак став ініціатором скандалу, і навіть, як стверджують правоохоронці, вдарив копа.


Інцидент отримав широкий розголос, і вже наступного дня, 27 квітня, мер Віталій Кличко свого зама звільнив. Але у вересні Київський апеляційний суд ухвалив, що домашній арешт був застосований до чиновника незаконно, дозволивши Слончак більш активно включитися в передвиборну гонку. Правда, особливої активності чиновник все ж не робить, адже остаточного вердикту з приводу вищевказаного скандалу суд так і не виніс.

Від Молчанової до Юрушева і Глімбовського - люди забудовників столиці другого ешелону

Жоден партійний список на виборах до Київміськради не обходиться без кандидатів, яких пов'язують зі столичними забудовниками. У першій десятці "Батьківщини" таких, як мінімум, двоє - №3 Денис Москаль і №8 Олена Марченко.

Москаль - діючий депутат Київміськради, обраний від "Батьківщини" і людина з чималими політичними амбіціями. Ще у вересні 2010-го року депутат став ініціатором розколу фракції партії в Київраді, пропонуючи себе в якості глави нової фракції тоді ще БЮТ. У самому Блоці Юлії Тимошенко тоді це назвали спробою "рейдерства". До 2015-го року ситуацію вдалося вирішити мирно - Москаль потрапив до складу столичної міськради саме як член "Батьківщини".

Разом з тим в 2011-2014 роках Денис Москаль був у самостійному політичному плаванні як голова "Партії зелених" України, і на цьому грунті, за даними сайту "Наші гроші", зійшовся з главою будівельної компанії "Stolitsa Group" Владою Молчановою. Молчанова ще до Москаля виступала одним зі спонсорів партії. У всякому разі, була помічена в якості кандидата від політсили ще у 2006-му році.

Олена Марченко - №8 списку "Батьківщини" - також не чужа людина для столичних забудовників, а іноді навіть просто необхідна. Так, з 2016-го року Марченко працювала керівником (або першим заступником) у Київській міській державній адміністрації: в Департаменті з питань державного архітектурно-будівельного контролю і в Департаменті будівництва та житлового забезпечення. З посади першого заступника директора останнього вона і пішла в березні 2020 го року.

За даними видання "Деловая столица", до приходу на роботу в структури КМДА Марченко встигла попрацювати під керівництвом осіб, яких відносили до людей столичного девелопера Леоніда Юрушева. Це Костянтин Федотов, керівник КП "Спецжитлофонд", чиїм заступником у 2014-му році починала роботу нинішній кандидат в депутати. Іншою людиною мільярдера був колишній глава Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Олександр Спасибко. Марченко пропрацювала разом з ним, починаючи з осені 2016 го року.

Катерині Глімбовській, яка балотується по виборчому округу №11 столиці, місця в першій десятці "Батьківщини" не знайшлося, але її "будівельне коріння" читаються навіть ще легше. Олена - дочка іншого будівельного магната, глави холдингу "Альтіс", Олександра Глімбовського. Олена Глімбовська не пошкодувала 100 млн. грн, щоб внести заставу за свого чоловіка, екс-главу ДФС України Романа Насирова. За даними YouControl вона виступає співзасновником ряду будівельних фірм, зареєстрованих в столиці і області.

Статус "Батьківщини", який значно впав останнім часом, призвів до того, що "інвестиції" в неї виявилися не такими вигідними для сірих кардиналів столиці Вадима Столара або Дениса Комарницького, які вважали за краще просунути своїх людей через ОПЗЖ або партію Андрія Пальчевського. У результаті партійний список "Батьківщини" став притулком для столичних забудовників "другого ешелону", також бажаючих просунути своїх людей до Київміськради.

Нагадаємо, на місцевих виборах в Києві може відбутися повернення у велику політику мера столиці часів Євромайдану Олександра Попова. І це ще не всі сюрпризи, які підготувала партія ОПЗЖ для киян.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися