Куди піти у Києві: найцікавіші події травня

Огляд афіши Києва на травень

Повномасштабна війна в Україні триває, проте, треба жити, любити й боротися - не дивлячись ні на що. "Коментарі" зібрали найцікавіші події, які відбудуться у травні в Києві. Тут є концерти, виставки, спектаклі, шоу та багато інших івентів. Обирайте на власний смак та не сидіть вдома, але слідкуйте за повітряними тривогами та виконуйте правила безпеки.

Куди піти в Києві в травні:


Самаркандська епопея українських художників (1941-1944)

Основна експозиція складається з робіт викладачів та студентів українських закладів вищої освіти, що були евакуйовані в Узбекистан у роки Другої світової війни. Величезний пласт створених ними робіт сьогодні майже невідомий навіть фахівцям, а тому ця виставка відкриє перед вами незнаний досі світ Сходу середини минулого століття у творчості наших митців.

Супутня виставка "Самарканд 80 років по тому" гармонійно доповнить ваші враження художніми "щоденниками" сучасних українських художників, які нещодавно відвідали міста Узбекистану.

Коли: 1-21 травня, 11:00

Де: Національний музей "Київська картинна галерея", вул. Терещенківська, 9

Вартість: 270 грн, пільговий - 135

Подробиці за посиланням 


Вистава "Доставка. Рівень Бог"

Коли кур’єр служби доставки з’являється в вашому домі - нічого надзвичайного в цьому немає. Але якщо ви впевнені що нічого не замовляли - це викликає питання. А ще більше питань - коли згадуєте, що все ж замовляли. Говорити правду нелегко. А говорити правду собі ще складніше. Як бути далі коли жити не треба? Як треба жити, щоб хотілося бути? Як зробити правильний вибір? Чи є він взагалі? Хто Він!? Лірично, чуйно, смішно, страшно, весело, сумно, святково, романтично, вічно…

Коли: 4 травня, 15:00

Де: Камерний Зал, вул. Січових Стрільців, 5Б

Вартість: від 400 грн

Квитки за посиланням 


Великдень у Софії Київській 

В історичній Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство. Це спільна ініціатива Національного заповідника "Софія Київська", Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара", київських фольклорних гуртів та ансамблю стародавньої музики "Хорея козацька".

Проект має на меті відродити давні українські традиції святкування Великодня та показати мистецьку, пісенну, інструментальну, танцювальну і обрядову культуру цього свята. У програмі дійства будуть представлені давні зразки пісень та хороводів, що побудували в різних регіонах України. Для цього учасники проекту досліджували архіви і здійснили реконструкції близько двох десятків унікальних великодніх та весняних танків.

У Софійському соборі відбудеться Великодній концерт Хореї Козацької "Христос Воскрес! Воскресне Україна!" В концерті прозвучать пісні на Воскресіння Христове, піснеспіви з рукописних ірмолоїв, гімни доби Української революції 1917-1921 років та сучасні твори.

Коли: 5 травня, з 12:00 до 20:00

Де: Національний заповідник "Софія Киівська", 

Вартість: від 200 грн

Квитки за посиланням 


Концерт гурту "Мертвий Півень"

"Мертвий Півень" - це інтелектуальний рок-н-рол. Гурт поклав на музику твори українських письменників і поетів, серед яких Тарас Шевченко, Максим Рильський, Наталка Білоцерківець, Юрій Андрухович, Сергій Жадан та багато інших, а його учасники — активні соціальні й культурні діячі, що створювали моду на українське починаючи з 1989 року.

Коли: 8 травня, 19:00

Де: Bel Etage Music Hall, вул. Рогнідинська, 4

Вартість: від 200 грн

Подробиці за посиланням 


Концерт "Щоденник пам'яті"

Програма покликана вшанувати памʼять загиблих у Другій світовій війні. Та, зрештою, проживання втрати, страждання, страх за своїх близьких, необхідність опору та віра — це спільні переживання для воєн загалом. Так, частина творів у програмі безпосередньо адресує слухача до подій Другої світової, а ось твір Левка Колодуба — до подій сивої давнини. Та разом вони так болючо прегукуються із нашим сьогоденням.

Коли: 8 травня, 19:00

Де: Національна філармонія України, Володимирський узвіз, 2

Вартість: від 70 грн

Квитки за посиланням  


Квітчастий світ Лесі Українки. Лекторій із чаюванням 

Яскравим візуальним проявом модернізму на межі ХІХ-ХХ століть був так званий квітковий стиль (італ. stile floreale). Це не лише широкий артистичний рух, який опанував мистецькими напрямами, це особливе бачення навколишнього світу, повсякденного життя з його найменшими побутовими деталями, які підкреслювали одвічний зв'язок людини з природою. На чаюванні ви поринете у "квітчастий" світ Лесі Українки та дізнаєтесь:

які квіти були улюбленими в поетеси?
з яких квіток маленька Леся любила плести віночки?
якими квітами родина Косачів прикрашала подвір’я?
до яких квітів-символів зверталася у своїх поезіях Леся Українка?
які квіти та рослини зображені на обкладинках її прижиттєвих видань?
з якою квіткою асоціювали Лесю Українку її друзі?

Коли: 10 травня, 17:00

Де: Меморіальний будинок Лесі Українки, вул. Саксаганського, 97

Вартість: від 150 грн

Подробиці за посиланням 


Концерт KADNAY на V'YAVA

KADNAY - це український інді-електро-поп гурт, створений у 2012 році двома талановитими музикантами: Дмитром Каднаєм та Пилипом Коляденком. Унікальною і відмінною рисою колективу є їх LIVE-виступи, сповнені пристрастю та шаленою енергетикою. На рахунку гурту виступи на відомих фестивалях України та Європи (Atlas Weekend, Sziget, Імпульс, MRPL Fest, Файне Місто тощо), численні номінації та визнання, включаючи перемоги престижних музичних премій. Вони брали участь у національному відборі "Євробачення-2017" з синглом "Freedom In My Mind" та стали фіналістами відбору 2018-го року з піснею "Beat of the Universe".

Коли: 10 травня, 19:00

Де: ВДНГ, пр-т Академіка Глушкова 1 (Сад Бажань, від головного входу праворуч до оранжереї)

Вартість: від 600 грн

Квитки за посиланням 


Місто відьом. Екскурсія містичним Києвом 

Це буде незвичайна екскурсія, присвячена київським відьмам. Дізнаємось де в Києві Лисі гори та в чому особливості української магії, про древніх відьом і сучасних язичників, а також багато цікавого про місця, які здавалися знайомими.

Коли: 11 травня, с 12:00 до 15:00

Де: збір метро Золоті ворота, біля пам'ятника Ярославу Мудрому закінчуємо: Ротонда Самсон, Контрактова площа

Вартість: 150 грн

Подробиці та реєстрація за посиланням 


Трагікомедія "Гриць. Stand-Up"

Трагікомедія на дві дії, за мотивами легенди про Марусю Чурай.

Смішна та глибока вистава про найважливіше - кохання та стосунки між чоловіком та жінкою. Якщо міф несе в собі культурний код нації, значить всі ми - Марусі Чурай та Гриці Бобренки? Коли ти когось любиш - ти даєш йому право влади над собою, а це страшно. Виникає потреба втекти від цього, сховатись, обрати щось легше. Так з'являється зрада. Поєднання класичного театру та сучасного стендапу дозволяє нам крізь сміх та іронію почути героїв, яких ми точно зустрічали у власному житті.

Режисер - заслужена артистка України Лєна Лазовіч

Актори - Таня Єсауленко, Діма Коник, Оля Ціцілінська, Ваня Жилюк, Денис Капустіна, Даша Творонович.

Коли: 11 травня, 17:00

Де: Відділ Мистецтв Публічної Бібліотеки ім. Лесі Українки, вул. Велика Житомирська, 4

Вартість: 380 грн

Квитки за посиланням 


Курс лекцій Данила Яневського "Неочевидна очевидна історія"

Щоб вибудувати адекватні ефективні моделі власного життя, потрібно знати не тільки закони фізики, а й закони суспільства, в якому ви живете. Отже, бажано вивчати хто, де, коли і за яких обставин створив ці закони? Як за ними жити? А головне – Навіщо? Учасники, що забронювали повний курс лекцій отримують:

• Участь у п’яти лекціях офлайн/онлайн (у офлайн форматі передбачено протягом всієї лекції доступ до чаю та кави)

• Доступ до відео записів лекцій протягом одного року

• Відповіді на свої запитання протягом курсу від людини, яка знається на історії України та законах, на яких формувалося наше суспільство

Коли: 16 травня, 19:00

Де: просп. Степана Бандери, 23

Вартість: одна лекція 1000 грн, курс - 5000 грн

Подробиці за посиланням 


Фестиваль Kyiv Food and Wine Festival

На вас чекають близько 30 провідних українських виноробів нової хвилі, які особисто презентують вина нового сезону - це ексклюзивна можливість скуштувати найновіші розливи усіх учасників та познайомитись з виноробами особисто.

Вина Поділля, Наддніпрянщини, Галичини, Бессарабії та інших регіонів дивуватимуть, адже з кожним роком лози стають доросліше, сорти винограду різноманітніші, а вина ще цікавіші. Більшу частину вин можна буде продегустувати безкоштовно та обрати те, що вам до смаку. 

На великому маркеті сиру близько 20 кращих крафтових сироварів презентують свої сири. Нова хвиля сироварів - це не лише бринза, а набагато різноманітніші смаки та асортимент. Дегустація сирів також безкоштовна на більшості стендів учасників.

Коли: 18-19 травня, 11:00

Де: ВДНГ, пр. Академіка Глушкова, 1 (4 павільйон)

Вартість: від 200 грн

Квитки за посиланням 


Всеукраїнський конкурс молодих акторів

імені Івана Франка 2024

Конкурс проводиться з метою популяризації українського театрального мистецтва, вдосконалення і підвищення виконавської майстерності учасників, розвитку мистецтва художнього слова. У Конкурсі мають право брати участь:

- професійні актори театрів та концертних організацій віком до 35 років (включно);

- студенти вищих навчальних закладів культури та мистецтв віком від 16 років.

Виступи учасників відбуваються у двох категоріях: юніори та професіонали.

Коли: 21-22 травня, з 10:00

Де: Будинок актора, вул. Ярославів Вал, 7

Вартість: безкоштовно

Подати заявку можна за посиланням 


Олег Скрипка 60. Великий ювілейний концерт

з оркестром НАОНІ

На вас чекає вечер, наповнений натхненням та неперевершеною музикою від Олега Скрипки. Легенда, майстер сцени, віртуозний музикант та володар унікальної здатності створювати навколо себе вихор емоцій, кличе вас відсвяткувати його ювілей. Адже 60 років – це огого. І тому на сцені з Олегом будуть НАОНІ. Незмінні хіти, такі як "Весна", звучатимуть на тлі нових аранжувань, надаючи їм свіжого звуку та енергії. Але це вечір не лише про класичного Олега Скрипку, якого ми всі знаємо та любимо. Він порадує вас новими композиціями, які відображають його невичерпну творчу енергію та вміння дивувати та надихати.

Коли: 25 травня, 19:00

Де: Stereo Plaza, пр-т Валерія Лобановського, 119

Вартість: від 800 грн

Квитки за посиланням 


Сергій Жадан. Великий поетичний вечір "Усі вірші" 

Формально це буде презентація повного однотомного (на 1400 сторінок) зібрання моїх віршів, яке вийде у січні у видавництві Meridian Czernowitz. Неформально - ми з командою вперше в нашій літературній історії хочемо зібрати на вечір поезії 8000 читачів. Зібрати, аби довести самим собі, що українці читають, що українська поезія має свою аудиторію, простір і поставу. Для нас це буде особливий вечір, і особливою втіхою буде розділити його з вами. В часи криваві, важкі, такі, що тиснуть мовчанням і мороком, важливо триматися разом, важливо триматися своєї поезії.

Коли: 25 травня, 18:00

Де: Палац Спорту, Спортивна площа, 1

Вартість: від 99 грн

Квитки за посиланням 


Прем'єра" "Камінний господар" Лесі Українки 

Коли люди намагаються побудувати Вавилонську вежу, перейти межу, доторкнутися до божественного, щоб стати богом — це може призводити до катастроф. Наш "Камінний господар" — це історія про свободу і владу, а також про те, як трансформується особистість, яка цю владу отримує.

Коли: 29, 30, 31 травня, 18:30

Де: театр на Печерську, вул. Володимира Немировича-Данченка, 5

Вартість: 300 грн

Квитки за посиланням 


Квест: бібліотека і таємниця першої книги 

Послідовне проходження квесту, без допуску на всі локації до певного моменту. Після проходження кожної серії місій, вам буде відкриватися новий рівень допуску до наступного поверху або до нової кімнати на одному з поверхів, яка розкриє вам шматочок пазла, а він в свою чергу поступово розкриває сюжет. У квесті братимуть участь Актори, тому розмови з ними і вивчення самих персонажів через розмову має велике значення в сюжетному проходженні. Організатори говорять, щоб потрапити на гру, потрібне велике бажання грати з акторами, команда 2-5 ос., реєстрація команди, а також прекрасний настрій.

Коли: 31 травня, 17:30

Де: збір Парк Шевченка, біля пам'ятника Кобзарю

Подробиці та квитки за посиланням 


Концерт SHUMEI

SHUMEI - це молодий співак з харизматичним вокалом, який став відомим завдяки виконанню кавера на пісню "Біля тополі" гурту "Enej". Станом на сьогодні кліп вже зібрав 24 мільйони переглядів у YouTube. Співак вже встиг записати дует з Артемом Пивоваровим, Златою Огнєвіч, а нещодавно - з Тіною Кароль, яка сама обрала SHUMEI в якості партнера для пісні "Стерва" (1,2 млн прослуховувань на Youtube за 6 днів). SHUMEI - найбільш перспективний артист нового покоління в Україні. Його унікальний тембр не можна сплутати з будь-яким іншим голосом у світі. 

Коли: 31 травня, 19:00

Де: VYAVA на ВДНГ, пр. Академіка Глушкова, 1

Вартість: від 600 грн

Квитки за посиланням 


Вистава "Легені" Данкана Макміллана

Сучасна британська драма. Герої  цієї вистави - молоді люди, які переживають кризу у стосунках і вирішують як жити далі. Їхні бажання та думки розриваються десь між турбуванням про  довкілля і про власне батьківство. Створенням родини і життям лише заради себе. Міркуваннями про динозаврів і про мурашок. Вони багато говорять і весь час дихають. Іноді часто, іноді спокійно. Їх легені працюють. Їх життя триває.  Залишилось тільки зрозуміти,  що робити з ним далі.

Коли: 31 травня, 18:30

Де: Театр на Печерську, вул. Немировича-Данченка, 5

Вартість: 250 грн

Квитки за посиланням 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися