День незалежності України: історія, символи та цікаві факти про свято

Розповідаємо все про День незалежності України

Кожного року 24 серпня Україна святкує свій найважливіший національний свято - День незалежності. Це свято символізує довгу та важливу історію країни, боротьбу за свободу та єдність народу, а також покликане вшановувати досягнення сучасної України.

В умовах триваючої війни в країні сьогоднішнє свято відчувається особливо, бо, здається, у всіх з’явилось усвідомлення, що нашу незалежність можуть відібрати, що її можна втратити. Сьогодні День незалежності - це день, коли українці об'єднуються навколо спільних цінностей, демонструючи гордість за свою країну та її досягнення. Це день гордості, віри у майбутнє та вшанування пам'яті тих, хто вніс вагомий внесок у становлення незалежної країни.


Історія Дня незалежності України

24 серпня 1991 року відбулося історичне подія - Верховна Рада України оголосила про незалежність України від Радянського Союзу. Цей крок був результатом довгої боротьби за незалежність та гідність українського народу. Першим президентом став Леонід Кравчук, і відтоді цей день став символом вільної та незалежної України.


Символіка та традиції свята

До війни святкування Дня незалежності в Україні супроводжується численними традиціями та подіями. Один з основних обрядів - це підняття прапора України під час урочистої церемонії. Також цей день відзначається концертами, фестивалями та іншими заходами в усій країні. Після початку повномасштабної війни всі масові заходи з нагоди святкування Дня незалежності - скасовані в цілях безпеки. 


Цікаві факти про незалежність України

Україна святкувала День Незалежності вперше 16 липня 1991 року, пізніше дату перенесли на 24 серпня.

На Всеукраїнському референдумі народ висловив підтримку незалежності. Запитання було просте: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?" Понад 90% українців відповіли "так".

23 серпня 1991 року вранці Леонтій Сандуляк та Левко Лук’яненко написали чернетку Акту проголошення незалежності України в звичайному шкільному зошиті.

24 серпня 1991 року, на позачерговому засіданні Верховної Ради, 346 депутатів проголосували за незалежність України.

Після закінчення засідання опозиціонери виконали гімн Українських Січових стрільців, що підхопили мітингувальники на вулиці.

В'ячеслав Чорновіл запропонував піднести синьо-жовтий прапор, під яким українці стояли на барикадах біля російського Білого дому, над куполом парламенту.

28 січня 1992 року Державний прапор України було офіційно затверджено як символ незалежності.

Перший військовий парад на честь Дня Незалежності України відбувся 24 серпня 1994 року.

Україну першою визнала незалежною Польща.

Національну валюту України, гривню, запровадили в обіг 2 вересня 1996 року.


Цікаві факти про Україну

Україна – найбільша держава за площею в Східній Європі.

На території українських земель діяла перша вища навчальна установа у Східній Європі – Острозька академія, заснована князем Острозьким у 1576 році.

Українська Конституція Пилипа Орлика, проголошена 1710 року, вважається однією з найдавніших конституцій у Європі.

На конкурсі краси мов у Парижі 1934 року, українська мова була визнана найкращою та наймилозвучнішою, посівши друге місце після італійської.

Українці створили близько 200 тисяч народних пісень, що робить їх найспівучішою нацією у світі. Джерелом багатого фольклору стали українці для ЮНЕСКО. Український фонд народної музики налічує 15,5 тисячі пісень, що забезпечує йому лідерство над Італією, де нараховується 6 тисяч народних мелодій.

Читайте также