Не тільки Жуляни та Бориспіль. Де розташовувалися київські аеродроми (ФОТО)

Oleg V. Belyakov


Сьогодні відзначає День авіації і космонавтики. 60 років тому людство на 108 хвилин вперше "вискочило" за атмосферу і полетіло у відкритий космос.

12 квітня 1961 старший лейтенант Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів.

"Коментарі" вирішили не відриватися від атмосфери і розповісти своїм читачам, де розташовувалися київські аеродроми.

Аеропорт "Київ" і "Бориспіль" далеко не всі точки злетів і посадок літаків за 110 років розвитку авіації в місті і його околицях.


Ярославів Вал

Головний аеродром дитинства геніального конструктора Ігоря Сікорського знаходився в центрі міста, в сараї на ділянці садиби його батька по ул.Ярославов Вал 15Б. Хлопчисько "захворів" літако- і вертолето- будовою, прочитавши роман Жуля Верна "Робур завойовник" .Там автор описував якийсь фантастичний літальний апарат у формі корабля, у якого замість вітрил стоїть безліч вертикально розташованих пропелерів. Ще навчаючись в Політехнічного інституту, він записується в "Повітроплавальну секцію", засновану професором М. Артемьєвим, учнем М. Жуковського. Перші спроби побудувати вертоліт виявилися невдалими, і Сікорський починає конструювати і будувати літаки. І весь в цьому процвітає. Його перші літаки від С-1 до С-6 були створені в Києві, в сараї садиби, а збиралися в майстерні на Куренівському цивільному аеродромі.

Вертоліт - міні-скульптурка проекту "Шукай". Вона присвячена винаходу Ігоря Сікорського.

Знаходиться арт-об'єкт на вулиці Ярославів Вал, 22, біля готелю Radisson Blu Hotel.

А ось з вертолітними майданчик в сучасному Києві вельми погано. Діючих мало - в Гідропарку, де базується і кілька приватних гідролітаків, на бізнес-центрі "Парковий", на вул. Деревообробній, в колишній резиденції Януковича в Межигір'ї.

З лікарень, тільки Інститут Серця на Лівому березі має сертифіковану майданчик для посадки вертольотів, так що незрозуміло куди будуть сідати анонсовані недавно "авіашвидкі".

Перші київські аеродроми з'явилися завдяки військовим. Тільки з 1910 року по 1916 рік у околицях Києва створили чотири аеродроми. У вересні 1913 року, під час навчань в Київському військовому окрузі, вперше авіація була представлена не у вигляді окремих літаків, об'єднаних лише на час маневрів, а штатними авіаційними загонами - авіаротами.


Сирецький військовий аеродром

На початку минулого століття територія нинішньої Шулявки була за межами міста. Там в 1912-1913 роках було створено Сирецький військовий аеродром, що примикав до Брест-Литовському шосе (нині проспект Перемоги). Зараз його місце зайняла міська забудова, орієнтир пам'ятник-танк, біля колишнього комбінату друку "Преса України". Там в 1957 році проклали вулицю імені Петра Нестерова.

У небі над цим аеродромів льотчик Петро Нестеров здійснив першу в історії "мертву петлю" а в серпні 1913 р

Власне, ось як описаний політ Нестерова в газеті "Киевлянин":

"27 серпня на Сирецькому аеродромі в Києві відбувся знаменний факт в області авіації: військовий льотчик поручик Нестеров на "Ньюпор", випуску російського з-ду" Дукс ", зробив "мертву петлю".

Піднявшись на висоту 1000 м, авіатор вимкнув мотор і почав круто планувати - майже вертикально. Знизившись таким чином на висоту 600 м і набравши величезну швидкість, льотчик включив мотор, почав вирівнювати апарат, після чого змусив його круто підніматися вгору, і апарат зробив коло у вертикальній площині ... Льотчик виявився вниз головою ... Публіка ахнула ...".

Базувався загін Нестерова в "Арсеналі". З початком війни на базі авіароти розгорнули авіапарк, що постачав літаками Південно-Західний фронт. В "Арсеналі" машини збирали, відчували, а потім відправляли на фронт.

На німецькому військово-географічному плані Києва за квітень 1941 року відмічено ще кілька невеликих аеродромів. Місцевість, розташована в районі перетину Брест-Литовського шосе і вулиці Гарматній (№184) позначена як "Аеродром авіаційного заводу". Сам авіаційний завод позначений під номером 223. Правда, це не єдиний аеродром, розташований недалеко від заводу "Більшовик". На цьому ж плані позначений військовий аеродром між ж / д станцією "Борщагівка" і Рубежівською колонією для неповнолітніх.


А ось пам'ятний знак Петру Нестерову стоїть біля іншого київського аеродрому - Святошинського.


Аеродром "Святошин", використовується заводом Антова і Київським авіазаводом "Авіант". Побудований в 1912-1913-х роках, як військовий аеродром.



На даний момент аеродром має статус "Аеродром експериментальної авіації" - тобто регулярні польоти на ньому не проводяться. Зате років 20 щоліта військові дві-три тижні карбують на його злетці крок, готуючись до параду до Дня Незалежності.

 

Далі по Брест-Литовському шосе вже за містом знаходиться - аеродром "Чайка".

Він з 1934 року готує льотчиків-любителів. 23 квітня 1934 року на аеродромі був утворений Київський аероклуб Тсоавіахіму. Аероклуб за 30 років діяльності перетворився в Республіканський авіаційно-спортивний клуб ДОСААФ УРСР, а потім став Центральним аероклубом ім.О.Антонова Товариства сприяння обороні України.

 

Антонов - міжнародний аеропорт

А завод Антонова свій основний аеродром переніс в Гостомель.

Аеродром використовується як цивільною - авіакомпанія "Авіалінії Антонова", так і експериментальною авіацією - тут проводяться випробування літаків, що випускаються і ремонтованих АНТК ім. Антонова. Аеродром має бетонну злітно-посадкову смугу довжиною 3500 м і шириною 56 м.

На ньому базуються найбільші в світі транспортні літаки Ан-225 "Мрія" і АН-124-100 "Руслан". Для легкості транспортування вантажів на аеродромі відкрили прикордонний пост.

 

Куренівський цивільний аеродром

Між Оболонню і Куренівкою уздовж озера Опечень в 1910-1911 роках "Київське товариство повітроплавання" облаштувало для себе стаціонарний аеродром. Спонсором виступав Федір Терещенко. На ньому з'явилися всі умови для "авіаційних шоу": ангари, глядацькі трибуни, буфет. Перший же приземлився літак встановив світовий рекорд швидкості для біпланів з двома пасажирами. За штурвалом сидів сам конструктор - Ігор Сікорський.


Сюди приземлився 9 жовтня 1911 року приватний дирижабль "Київ" зробив успішний політ до Вишгорода і назад по маршруту Купецький сад-Куренівка-Вишгород-Куренівка.

На цей аеродром влітку 1914 року приземлився, прадід "Мрії", перший в світі 4 моторний важкий біплан "Ілля Муромець". Ігор Сікорський здійснив переліт С.Петербург-Київ.

Тоді для авіашоу підходив будь велика і рівний майданчик. На території кіностудії ім. Довженка, ще до її виникнення, знаходився іподром - Скакове поле. Тут в квітня 1910 здійснював свої перші в Києві повітряні польоти С.Уточкін, в травні того ж року відбувся перший в Росії політ авіаконструктора А.Кудашева на літаку власної конструкції і вітчизняного виробництва.


 

Міжнародний аеропорт "Київ" імені Ігоря Сікорського

Під час Першої Світової війни 3-й авіапарк використовував аеродром недалеко від залізничної станції Пост-Волинський біля села Жуляни. Тут до 1916 року з'явилося солідне авіамістечко (аеродром, ангари, майстерні, склади, школа льотчиків-наглядачів). Для забезпечення шосейної зв'язку з містом проклали вимощену гранітом дорогу від Кадетського корпусу (нинішнє Міністерство оборони) до Артилерійського училища (тепер Військова академія) й аеродрому 3-го авіапарку. Так з'явилася траса нинішнього Повітрофлотського проспекту.

Але столицею України став Харків, а для нечисленних авіарейсів пристосували військове льотне поле біля Жулян. Перший цивільний літак аеродром ухвалила 25 травня 1924 року - літак Укрповітрошляху "Червоний хімік" (німецький "Дорн'є Комета") шлях з Харкова подолав всього лише 3 години 20 хвилин.

Аеровокзал був побудований в 1949 році за проектом архітектора Віктора Єлізарова - одного з авторів оновленого Хрещатика.

У назві "повітряних воріт" Києва слово "Жуляни" спочатку було відсутнє. У 1920-х говорили "аеродром в Посту-Волинському", в 1940-1950-х - "аеропорт на Чоколівці" або просто "Київський аеропорт", так як був в столиці України єдиним для Аерофлоту. Офіційно вживати назву "аеропорт Жуляни" почали вже в 1960-х після будівництва нового аеропорту в Борисполі. З'явилося своєрідний розподіл "Бориспіль" - обслуговував далекі рейси, а "Жуляни" спеціалізувалися на місцевих внутрішньореспубліканських лініях. Після приєднання селища Жуляни до Києва аеропорт був перейменований в аеропорт "Київ".

З 1990-х років "Київ" став занепадати, кількість рейсів впало майже до 0. На початку 2000-х були спроби створити на його базі аеропорт малої і комерційної авіації.


У 2009 році закінчилася реконструкція злітно-посадкової смуги і з'явилася можливість приймати важкі реактивні літаки, такі як Boeing 737 і Airbus А320. І аеродром зажив новим життям, особливо, коли в нього перейшли кілька лоукостерів з Борисполя. У травні 2012 року відкрито новий термінал "А".


Міжнародний аеропорт Бориспіль

В середині 1950-х на повітряних трасах з'явився первісток радянської пасажирської реактивної авіації - знаменитий Ту-104. Його експлуатація висунула нові вимоги до аеродромного господарства, довжини й покриття злітно-посадкової смуги. Аеропорт виявився затісним для реактивних лайнерів. Для них довелося обладнати льотне поле за межами Києва - в Борисполі. 7 липня 1959 року в аеропорт Бориспіль був здійснений перший пасажирський рейс. Ту-104 прилетів з Москви. Кілька років цивільним повітряним флотом використовувалася інфраструктура військової авіації. Базування літаків в Борисполі було заборонено. Роль терміналів тоді виконували невеликі тимчасові дерев'яні вагончики.

Будівництво нового терміналу в Борисполі велося 3 роки. Нульовий цикл робіт було розпочато одночасно по всьому периметру терміналу. Наземна частина будувалася в два етапи: спочатку були побудовані ліве і праве крило, після чого почалося спорудження центральної частини під куполом.

У 1965 році був відкритий новий аеровокзал з пропускною спроможністю 1600 пасажирів на годину. Він був другим за площею після московського "Домодєдово" і одним з найбільших в Європі. Зараз це термінал "B". Кілька років він закритий для пасажирів, конструкції кріплення купола над центральним залом вимагає ремонту, а це нині дуже дорого. Тоді ж проклали і Бориспільське шосе, аби секретарі ЦК могли з вітерцем промчати для зустрічей у трапа іноземних делегацій дружніх СРСР країн.

Хоч Бориспіль приймав міжнародні рейси і діячі вищого партійного керівництва відправлялися з нього в турне по країнах соцтабору, рядові пасажири могли літати тільки внутрішньосоюзними рейсами.

Щоб вилетіти за кордон українці повинні були дістатися до Москви. Їх випускали "за бугор" тільки з московського аеропорту "Шереметьєво".

А військові в Борисполі теж залишилися. Правда, секретні реактивні винищувачі там вже давно не базуються. "Авіабаза Бориспіль" ВПС Україна, за фактом просто стоянка для літаків. На ній розташовується 15 транспортна авіабригада.


Броварський аеродром

У дитинстві -1910-1918 рр., На ньому дислокувалися військові літаки.

З 1935 році Броварський аеропорт функціонував як основний аеропорт столиці УРСР. Звідси літали рейси в Москву, Ленінград, Мінеральні Води. Логістика рейсів була дуже цікавою: Київ (Жуляни) - Бровари - Харків, Київ (Бровари) - Сталіно або Бровари-Запоріжжя.

У вересні 1935 року саме в Броварах, під час військових навчань, вперше в СРСР, відпрацьовували можливість захоплення аеродрому десантниками. Було десантували тисячі сто вісімдесят вісім парашутистів, до них на допомогу було перекинуто по повітрю і висаджено 1765 бійців двох стрілецьких полків, а також дві артбатареї, один танк і кілька легкових і спеціальних автомобілів - вся операція зайняла менше двох годин.

У 1936 році спорудили красивий аеровокзал за проектом архітекторів Михайлівського і Сдобнева.

У 1940 році щодня з аеропорту вилітали 50 літаків, за рік обслуговувалося близько 50 тисяч пасажирів.

Далі "Київ бомбили" і 25 червня наліт німецької авіації знищив авіавокзал і інші будівлі. Під час війни німці відновили злітну смугу, після звільнення Києва, її використовував винищувальний полк ППО. У 1950 році полк перебазувався на аеродром біля Василькова.

Від аеропорту, крім руїн покинутого військового містечка, збереглися пропілеї, які стояли при в'їзді. На місці злітної смуги, тепер тир стрілецького комплексу "Сапсан-Спорт".

Авіабаза Васильків

Аеродром побудований на початку ХХ століття. У 1938 році на ньому служили 2 винищувальних полку, озброєні сучасними для того часу літаками - І-16 і І-15б. З 1950 року на аеродромі постійно несуть вахту винищувачі ППО, тільки назва військових частин змінювалися. Зараз на бойовий вахті - 40 бригада тактичної авіації, в її складі 6 МіГ-29.

У 2008 роки розглядався варіант будівництва цивільного аеропорту замість військової бази. У проекті зазначалося, що будівництво нового аеропорту, замість Жулян, економічно дуже перспективно. Витрати на створення транспортної логістики будуть мінімальні, адже поруч проходить автотраса Одеса-Київ та ж/д магістраль.

Читайте также