Христос Воскрес! Де завтра в Києві можна освятити паску

Православним доведеться зачекати майже місяць  - до 2 травня

Свято один - дати різні

Дві різні дати Пасхи виникли в кінці XVI столітті, коли західні церкви перейшли на григоріанський календар, а православні і раніше розраховують дату за юліанським календарем. Тому різниця між святами може становити від одного тижня до п'яти. Але, незважаючи на це, іноді дати все-таки співпадають - найближчий "загальний" Великдень трапиться в 2025 році.

Але не всім ця різниця подобається.

Священик ПЦУ, викладач Київської православної богословської академії Андрій Дудченко вважає, що православні і католики повинні святкувати Великдень в один і той же день.

Богослов нагадав, що на Першому Вселенському соборі було вирішено, що всі християни святкуватимуть Пасху Христову в один день. "Вирішили наслідувати канони Олександрійської пасхалії. Алгоритм такий: спочатку має настати весняне рівнодення, далі має настати повня, а в найближчу неділю після цього - Великдень", - пише на своїй сторінці в ФБ священик.

Він нагадав, що рівнодення настає 21 березня. Повний місяць, згідно астрономічним календарем, настане 28 березня.

"Виходить, Пасха Христова повинна бути наступної неділі, тобто 4 квітня. Але у нас чомусь Великдень буде аж 2 травня", - підкреслює богослов.

За його словами, причина в тому, що за основу обчислення у нас береться "умовне рівнодення, тобто 21 березня за старим стилем - день, який фактично не є рівноденням, а в нинішньому столітті спізнюється на 13 днів".

Тому я - за новий стиль і за нову пасхалію. Тому що треба жити не фантазія, а реальністю. І щоб зберігати вірність рішенням Першого Вселенського собору, Пасха потрібно святкувати всім християнам разом

До того ж католикам і протестам "великодні канікули" в Україні не прийняті, а на Православну Пасху ми будемо відпочивати 4 дні - з 1 по 4 травня. 1 травня - Міжнародний день праці, 2 травня - Великдень. Обидва свята є державними і потрапляють на вихідні дні. Згідно зі статтею 67 КЗпП, у разі, коли офіційне свято збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового.

Великі дні - піст і молитва

Велика п'ятниця присвячена спогаду про суд над Христом, його розп'яття і смерті. Віряни відмовляються від їжі і проводять час у молитві. Але католицький пост м'якше православного.

"Ті, кому виповнилося 14 років повинні утримуватися від м'ясних страв. А вірні, з 18 до 60 років, крім утримання від м'ясних страв, повинні дотримуватися суворого посту: протягом дня тільки один раз можна поїсти досхочу ", - нагадують священики Миколаївського костелу

Велика субота - час спокою і спогадів про перебування Христа в труні.

Кульмінаційним моментом Пасхального тридення є вечір суботи, коли після настання темряви в католицьких храмах починають урочисті богослужіння - навечір'я Пасхи.

На прихрамової території розлучається багаття, від якого священик палитиме пасхал (велику свічку) і входить в храм, проголошуючи Світло Христа. Від Пасхалу віряни запалюють свої свічки, світло яких символізує християнське вчення, покликане просвітити народи. Після служби вони несуть додому запалену свічку і освячену воду.


У неділю після урочистої пасхальної меси Папа Римський з балкона Собору Святого Петра у Ватикані оголошує благою звісткою про воскресіння Христа тисячам вірян. Понтифік звертається до пастви з традиційним посланням і благословенням Urbi et Orbi (Місту і Світу).  

Великодній тиждень або Світла седмиця у католиків вважається такою ж святкової, як Неділя, і називається Октавою Пасхи.

Великодній Кролик

І католики, і православні фарбують яйця. Але, чи не найбільш помітним відмінністю є те, що у католиків одним з атрибутів свята є Великодній кролик. За народними віруваннями, в ніч перед Великоднем кролик ховає розфарбовані яйця в будинку. Вранці святкового дня діти повинні відшукати ці яйця.


У великодньому кошику традиційно повинні бути:

паска як символ Царства Небесного, життя і самого Христа

сіль, яка символізує віру

шинка, ковбаси

крашанки як символ життя

хрін, який символізує муки, яких зазнав Христос заради того, щоб подарувати людству вічне життя

сир, масло як чистота і любов Христа до нас

зелень (гілочка вічнозеленого дерева) як символ вічного життя

воскова свічка.

"Коментарі" зібрали розклад богослужінь в католицьких храмах Києва

Олександрівський костел

вул. Костьольна 17 .  

В п'ятницю

19:00 Літургія Страстей Господніх

В суботу

10:00 Ранковий час читання

О 21:00 Великодня Вілігія (всеношна)

У неділю 4 квітня служби йдуть:

8:00        українською

10:00     українською

11:30     англійською

12:00     українською

14:00     польською

16:30    російською мовою

18:00   українською

Миколаївський костел

вул. Велика Васильківська, 75.

П'ятниця

17:00 і 18:30 Літургії

Субота

17:00, 19:00 і 21:00 Євхаристії

Освячення пасок 13.00, 14:00, 15:00 і після Євхаристії

Неділя

10:00

11:45 на польському

13:00

18:30

У великодній понеділок, тобто 5 квітня, Євхаристії о 10:00 і 18:30.

Монастир Капуцинів

Парафія Пресвятої Діви Марії

бул. Перова, 1-Б.

П'ятниця

18:00 Хресна Дорога

19:00 Літургія Страстей Господніх

22:00 Молитовне чергування при Гробі Господньому

Субота

19: 00-23: 30 Віднова - спільна молитва

24:00 Пасхальна ніч. Євхаристія, після якої відбудеться  посвячення великодньої їжі.

Неділя

9.00, 11:00, 17:00 Євхаристії


Читайте также