Великодня випічка покаже, яким буде рік: коли варто пекти паски

Що значить, якщо паска тріснула чи не піднялася

У неділю православні відзначатимуть свято Воскресіння Христового. До цього дня заведено особливо готуватися - зазвичай фарбують яйця, готують м'ясні страви та печуть паски. Портал "Коментарі" розповідає, коли варто пекти паски та як за великодньою випічкою дізнатися, яким буде наступний рік. 

Згідно з українськими традиціями хороший день, коли можна починати приготування великодньої випічки, - це Чистий четвер. Цього дня заведено прибирати в оселі, закінчувати підготовку до Великодня і готуватися до великоднього застілля. 

Раніше господині цього дня замішували дріжджове великоднє тісто і залишали  його підійматися на кілька днів. Чистий четвер 2024 року випадає на 2 травня, тож фактично це перша дата, коли можна вже готувати великодню випічку. 

Ще одним вдалим днем, коли дозволено пекти паски та фарбувати яйця, вважається Велика субота - вона випадає на 4 травня. У день перед Великоднем заведено випікати здобу з тіста, яке було замішано на Чистий четвер. Якщо не встигли підготувати тісто на паски заздалегідь, то можна зробити це зранку, а випекти вироби ввечері.

А ось випікати паски у Страсну п'ятницю заборонено. Це день, коли церква згадує страту Ісуса на хресті. Народні прикмети кажуть, що фарбувати яйця і пекти паски в такий день не можна, а якщо не послухатися, то страва все одно не вдасться.

Під час приготування та випікання пасок не заведено сідати, шуміти, приймати гостей, голосно розмовляти, грюкати дверима. І звичайно заборонено лаятися чи поганословити. Наші предки вважали, що порушення цих заборон зіпсує паску: вона трісне або впаде під час випікання.

Люди вірили, що невдала паска віщує невдачі, а пишна і висока - щастя на весь рік. Якщо тісто на паску добре підійшло, це віщувало сім'ї добро та процвітання. А якщо паска піднялася з одного боку, вважається, що добробут “піде на спад”. 

Наші пращури вірили, що якщо паска тріснула або провалилася, слід чекати хвороби або навіть смерті. Однак боятися та перейматися не варто, адже ніжне дріжджове тісто може зіпсувати протяг, старі або неякісні дріжджі, порушення температурного режиму під час приготування, занадто холодні або занадто гарячі інгредієнти, а також низька температура у приміщенні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, яке сьогодні церковне свято.

Читайте также