Співробітниця "Укрзалізниці" заробила 380 тис. грн на новорічній ялинці для залізничного вокзалу у Києві

Договір на купівлю новорічної ялинки для залізничного вокзалу уклали за завищеною ціною та з посередником, що завдало "Укрзалізниці" збитків

"Укрзалізниця" втратила майже 400 тисяч гривень із бюджету підприємства під час купівлі новорічної ялинки для Центрального залізничного вокзалу у Києві. Про це розповіли у Київській міській прокуратурі, передають "Коментарі".

Слідство з'ясувало, що напередодні новорічних свят співробітниця підприємства, яка обіймала одну з керівних посад, організувала тендер на купівлю ялинки та погодилася на угоду за завищеною вартістю.

Штучне новорічне дерево у АТ "Укрзалізниця" погодилися купити за 720 тисяч гривень. Однак під час перевірки з'ясувалося, що вартість ялинки була завищена майже вдвічі, а договір уклали не з її виробником, а з посередником.

Відповідальна за це чиновниця, діючи на користь третіх осіб та всупереч інтересам служби, порушила процедури тендерних закупівель. Реальна вартість ялинки складає 339 тисяч гривень. Тож на цій угоді співробітниця "УЗ" заробила близько 380 тисяч гривень.

Крім того, виявилося, що підприємства, які обробляли комерційні запити для визначення оптимального співвідношення ціни та якості ялинки, були між собою пов'язані. Це вплинуло на вибір переможця за завищеною ціною.

За фактом розтрати коштів під час укладання договорів на встановлення та прикрасу новорічної ялинки у приміщенні залізничного вокзалу відкрито кримінальне провадження ( ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 364 КК України). Фігурантці повідомили про підозру у зловживанні службового стану з метою отримання неправомірної вигоди для третіх осіб (ч. 2 ст. 364 КК України). Також розглядається питання, щоб інкримінувати всім учасникам закупівлі дії, пов'язані із розтратою бюджетних коштів.

Проводиться розслідування.

picture

Як раніше писали "Коментарі", мерія Києва мало не купила нагородний годинник на 5 млн гривень , але потім передумала Тендера було оголошено минулого місяця. На 5,6 млн. гривень хотіли купити 1,5 тисячі годин з рубінами. Замовником виступала безпосередньо КМДА. Так, кожна одиниця товару коштувала б міському бюджету 3780 гривень. Пізніше тендер все ж таки вирішили скасувати. У КМДА повідомили, що зробили це на початку липня. Приблизно в тих же числах було обрано переможця торгів. Однак на сайті держзакупівель Prozoro тендер все ще значатиметься як завершений, оскільки Антимонопольний комітет ще розглядає скарги від інших учасників торгів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися