Рейтинг громад Київщини: які з них найзбитковіші

Київська область посіла друге місце за кількістю коштів, перерахованих в бюджет в 2021 році

В Київській області є 69 громад, що утворилися два роки тому, з них майже половина (48%) сплачують податки до держбюджету в достатніх сумах. Київщина - на другому місці по наповненню бюджету, гілку першості отримала Дніпропетровська область. Про це повідомляють на сайті Рух Чесно.

В області є громади, які дотуються з бюджету, оскільки в їх місцевих бюджетах не вистачає коштів на всі витрати. Таким чином вони отримують базову дотацію з тих коштів, які перерахували заможніші громади. Це має назву “горизонтальне вирівнювання”. Відповідно до законодавства, щоб розрахувати, чи потрібні дотації місцевому бюджету обчислюють індекс податкоспроможності. Кошти з бюджету перераховують громадам, що мають індекс менший за 0,9.

За даними "Чесно", базові дотації перераховують 38% громад Київської області. Отже, в 2021 році найбільше сплатили грошей до бюджету Гірська, Борщагівська сільські громади, Вишнева, Боярська та Броварська міські громади.  Найзбитковішими за рівнем доходів в 2021 році стали: Коцюбинська, Димерська, Бородянська, Немішаївська селищні громади та Бучанська міська, на їх потреби було перераховано майже 45% від загальної кількості базових дотацій для області.

Рівень дотаційності бюджету громади в межах 30%-50% свідчить про її низький рівень фінансової спроможності, більше 50% — про критичний. В п'яти найзбитковіших громад рівень дотаційності бюджету становить: 24% в Коцюбинській селищній громаді, 18% — в Димерській селищній громаді, по 16% — у двох громад: Бородянській та Немішаївській.

Як повідомляв портал "Коментарі", Служба статистики надала дані про розмір зарплат в працівників різних галузей в Києві. Станом на грудень 2021 року середня номінальна зарплата у столиці становила 26 759 грн на місяць. За підрахунками Держстату, середня погодинна оплата праці в Києві складає 172,62 грн.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися