Ціни на продукти зростають: чи варто киянам робити запас

Експерт розповів, що відбувається з економікою під час війни

В Україні через повномасштабну війну значно зросли ціни на продукти, проте дефіцити базових товарів на внутрішньому ринку немає. Про це в ефірі телемарафону розповів ексміністр розвитку економіки України, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, передають "Коментарі".

До кінця року Україна втратить близько 35% ВВП, інфляція становитиме не менше 30%. Це означає, що українці збідніють на третину, але ці показники нерівномірні, бо стосуються не кожного, зазначив експерт.

"Коли ми кажемо, що економіка впаде на 30-35%, або ціни зростуть на 30%, ми по суті говоримо, що на третину в середньому ми збідніємо через війну. На війну ми витрачаємо набагато більше грошей і набагато більше людей, ресурсів кожного дня. Люди вмирають — це велика трагедія. Руйнуються міста. Ці цифри дуже малі для такого рівня війни, тут економіка показує себе сильною, але 30-35% — це великі цифри", — сказав Милованов.

За його словами, запасатися продуктами на зиму через зростання цін українцям не варто, але стратегічний запас має бути.

"Кожна сім’я, кожна людина має мати базовий запас. Наприклад, я маю воду в машині, маю якусь їжу, якщо раптом мене десь застане горе і мені треба буде їхати, якщо я в селі, в місті, де пішла атака. Намагаюсь тримати повний бак, щоб бути готовим, і документи. А так, щоб запасатися на всю зиму, ні, я не думаю. У нас виробництво всередині країни набагато більше, ніж нам потрібно, не в усьому, але в більшості їжі. У нас проблема більше з експортом. У нас економіка в кризі через те, що ми не можемо експортувати", — заявив ексміністр розвитку економіки України.

Експерт додав, що в разі поліпшення ситуації з експортом продукції покращиться й загальна ситуація в економіці України під час воєнного стану. На його думку, базовий запас продуктів мають мати українці, які знаходяться в зонах ризику, зокрема — поблизу зони ведення бойових дій. 

Читайте также