З Київської області до США не доїхали ікони та раритетні хрестики (ФОТО)

Київські митники розповіли подробиці

Борисівську ікону ХІХ століття та натільні хрестики часів Київської Русі київські митники вберегли від вивезення за кордон. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської митниці.

За даними відомства, з кількох міжнародних поштових відправлень київські митники вилучили ікону знаменитої борисівської іконописної школи та 12 стародавніх автентичних предметів особистого благочестя і особистого вжитку археологічного походження. Прямували предмети з Київщини та Тернопільщини до США.

Експерти Національного музею історії України та Національного художнього музею України вже ідентифікували знахідки, це:

·       ікона "Господь Вседержитель", (ХІХ-ХХ ст.), яка належить до борисівської іконописної школи;

·       бронзовий хрестик-енколпіон (ХІІ-ХІІІ ст.) з рельєфними зображеннями Христа, Богоматері та сцен Розп’яття, складається з двох частин. В таких хрестах на Русі зберігалися мощі святих.

Обидві цінності за кордон відправляли мешканці Київщини.

Одинадцять же металевих предметів, що знаходилися у міжнародному відправленні, яке прямувало з Тернопільщини до США, експерти ідентифікували як:

·       бронзова підвіска-булла ІІІ століття нашої ери, яка належить до черняхівської культури;

·       сім бронзових натільних хрестиків і

·       два ґудзики часів Русі – ХІ-ХІІІ століть та мідний ажурний ґудзик ХVІІІ століття.

Всі предмети мають культурну цінність. Культурні та історичні цінності вилучено до винесення судом рішення у справах.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили працівницю українського посольства на допомозі нелегалам з терористично ризикових країн Азії з переїздом до Євросоюзу. За гроші вона пропонувала іноземцям незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України. Для цього оформлювала візи для в’їзду до України як студентів українських закладів вищої освіти. Вартість такої "послуги" становила до трьох тисяч доларів з одного нелегала.

Нагадаємо, у Дарницькому районі Києва затримали наркокур’єрку з "товаром". Під час огляду автомобілю поліцейські знайшли 11 поліетиленових пакунків, захованих у покришці. Ще один пакунок був у жінки в сумці. У згортках знаходились психотропи вагою близько одного кілограма кожний. Наркотики вилучили. Експертиза показала, що вилучені психотропи – це солі Альфа-PVP. Вартість психотропних речовин оцінили у близько 20 тисяч доларів.

Читайте також, як у Києві закрили підпільний цех з виготовлення алкоголю. 

Читайте также