У Києві серед працівників Верховної Ради викрили російського шпигуна

Відомі подробиці шпигунського завдання

У Києві співробітники української контррозвідки викрили працівника підрозділу забезпечення Управління справами Апарату Верховної Ради України у співпраці з російськими спецслужбами. Як повідомляють "Коментарі", про це розповів речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

За його словами, посадовця Верховної Ради України завербували співробітники ФСБ РФ під час поїздки до окупованого Криму. Це сталося до початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну. Російському шпигуну доручили збір розвідувальних даних про візити іноземних делегацій до Верховної Ради.

Посадовець мав повідомляти про зміст офіційних і неформальних розмов політиків та дипломатів в стінах українського парламенту. Також шпигун, який мав доступ до службових приміщень адміністративної будівлі, мав встановити "жучки" в кулуарах та Верховної Ради. Зробити цього не вдалося тому що на початку повномасштабного вторгнення російських окупантів посадовець звільнився з держустанови.

"Згодом агент намагався працевлаштуватися на стратегічно важливий об’єкт на території Житомирської області. Для цього він проходив спецперевірку, під час якої фахівці СБУ і виявили факт вербування, а сам агент добровільно повідомив і детально розповів про завдання російських спецслужб", — поінформував речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

В Офісі генерального прокурора України зазначили, що в якості винагороди за виконання завдань куратори з ФСБ обіцяли сприяти в одержанні російського громадянства. В СБУ додали, що колишнього посадовця Верховної Ради України підозрюють у державній зраді. В умовах воєнного стану за державну зраду чоловікові загрожує до 15 років тюрми або довічне ув’язнення. Слідчі дії тривають. Водночас громадянина України можуть звільнити від кримінальної відповідальності, якщо він не вчинив жодних дій на виконання злочинного завдання і добровільно повідомив про факти співробітництва із ворогом.

Нагадаємо, у Києві співробітники контррозвідки затримали російську шпигунку. Жінка передавала інформацію ФСБ РФ щодо розташування Сил оборони та стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури столиці. Російські окупанти використовували цю інформацію для корегування нанесення ракетних та авіаційних ударів. Окрім того, у Києві затримали російського шпигуна, який позиціонував себе як військовий експерт. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що радник голови Офісу президента України Олексій Арестович прокоментував припущення ЗМІ та прогнози деяких військових експертів щодо масованих ракетних обстрілів Києва в День Державного прапору та День Незалежності України, які українці відзначатимуть 23 та 24 серпня. Такі прогнози роблять через те, що в Гомельській області Білорусі на території аеродрому "Зябрівка" росіяни накопичили значну кількість зенітно-ракетних комплексів С-300 та С-400 із десятками ракет.

Читайте також, що у Путіна через острах за Кримський міст погрожують бомбардувати Київ.

Читайте также