У Києві за держзраду затримали керівника військового інституту СБУ (ФОТО)

Подробиці кримінальної справи

У Києві затримали керівника Інституту підготовки юридичних кадрів Служби безпеки України за підозрою у державній зраді. Про це розповіли в Офісі генерального прокурора України та в СБУ, передають "Коментарі".

За даними Офісу генерального прокурора України, співробітник СБУ, який обіймав посаду керівника військового навчального підрозділу спецслужби, агітував підлеглих перейти на бік окупантів на початку повномасштабного вторгнення російських військ та їхнього наступу на Київ. Протягом лютого – березня 2022 року посадовець схиляв українських військовослужбовців не чинити опір росіянами та перейти на бік ворога.

Тимчасово виконуючого обов’язки начальника Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України затримали. Йому оголосили підозру у державній зраді та заарештували. Розслідування кримінальної справи триває.

Інститут підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України є підрозділом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Заклад заснований у 1994 році для підготовки правників і слідчих української спецслужби та інших правоохоронних органів. В цьому військовому підрозділі випускники отримують дипломи магістрів. Навчання поєднує фундаментальну юридичну освіту і спецпідготовку.

Окрім того, Інститут забезпечує перепідготовку та підвищення кваліфікації співробітників СБУ. З початком військової агресії проти України навчання суттєво адаптували. Курсанти слідчих спеціальностей наразі орієнтуються на сучасні методики документування і досудового розслідування проявів гібридної війни, тероризму і сепаратизму, а також злочинів російських найманців проти мирного населення.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що голова Чечні Рамзан Кадиров і два його найближчі поплічники отримали підозри у скоєнні воєнних злочинів в Гостомелі та Бородянці. У лютому-березні 2022 року Кадиров під час наступу на Київ російських військ особисто керував розробкою та плануванням окремих військових операцій чеченських підрозділів.

Нагадаємо, співробітники контррозвідки затримали російських шпигунів, які співпрацювали з ворожими військами під час окупації Київщини. Двоє мешканців Вишгородського району брали активну участь у "фільтраційних" заходах, катували дитину, а після звільнення Київщини від російської навали влаштувались до лав ЗСУ, щоб збирати для російських спецслужб розвідувальні дані про маршрути переміщення та місця базування західного озброєння.

Читайте также