У Києві заблокували проксі-центр для здійснення інтернет-диверсій

Подробиці розповіли у прокуратурі столиці

У Києві заблоковано проксі-центр, який надавав російським користувачам можливості для здійснення інтернет-диверсій. Про це повідомили у Київській міській прокуратурі, передають "Коментарі".

За даними відомства, проксі-центр використовувався громадянами РФ для анонімізації доступу користувачів-ботів в соціальних мережах, а також хакерами для проведення кібератак. Налагодили такий "бізнес" двоє мешканців Києва. Для анонімізації дистанційного доступу до інтернету використовували SIM-картки та модеми українських операторів зв’язку.

"Вказаний сервіс дозволяє дистанційно використовувати в якості VPN модеми українських операторів зв’язку, видаючи користувача з будь-якої країни за абонента українського мобільного Інтернету", — зазначили в прокуратурі Києва.

Від початку війни та блокування в РФ доступу до Facebook та Instagram цей сервіс почав активно використовуватись російськими інтернет-агітаторами для обходу блокувань та поширення антиукраїнської пропаганди. Крім того, проросійські хакери використовували VPN для обходу анти-DDoS обмежень веб-ресурсів української ІТ-інфраструктури, які заблокували доступ з території РФ.

"Оплату за такі послуги зловмисники приймали на гаманці заборонених російських платіжних систем. Наразі функціонування вказаного обладнання заблоковано. За місцем розташування центру проведено огляд з метою встановлення можливих напрямів проведених антиукраїнських інформаційних спецоперацій та кібератак. Слідчі дії тривають", — додали у столичній прокуратурі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися