Схему продажу персональних даних викрили у Києві (ФОТО)

Що відомо про незаконний бізнес

У Києві кіберфахівці викрили схему продажу персональних даних українців. Про це розповіли у Службі безпеки України, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що організатором злочинної схеми є підприємець з Черкас. Бізнесмен придбав спеціалізоване серверне обладнання для збору та обробки персональних даних. До схеми він залучив двох мешканців Києва. Кияни допомагали йому зі створенням і адмініструванням онлайн-сервісів.

Учасники банди створили спеціалізовану інтернет-платформу і Telegram-бот, куди зливали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали мешканцям різних регіонів України. За доступ до цих електронних баз даних замовники мали придбати "абонемент" на місяць вартістю до 200 доларів. Оплату приймали на криптогаманці. Серед потенційних замовників інтернет-послуг були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про українських військових.

За адресами проживання учасників схеми провели обшуки. Правоохоронці виявили комп’ютерне обладнання та інші речові докази. Організатора схеми затримали. Чоловіку повідомлено про підозру у несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом. Зараз вирішують питання щодо обрання хакеру міри запобіжного заходу і повідомлення про підозру його спільникам.

Нагадаємо, столичні правоохоронці затримали групу шахраїв, які ошукали близько трьох сотень людей. Слідство встановило, що чоловіки через мережу Інтернет ошукували людей під приводом продажу мобільної та комп’ютерної техніки. Для цього розміщували на онлайн-платформах оголошення. Після отримання повної передплати від довірливих покупців аферисти зникали або ж надсилали інший товар.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили злочинну схему заволодіння активами майже трьох десятків підприємств. Схему рейдерського захоплення організував 41-річний киянин. В нього також було вісім спільників. На підставі підроблених документів вони намагалися переоформити корпоративні права на підконтрольних людей для подальшого продажу третім особам.

Читайте також, як столичний підприємець вкрав мільйони на закупівлі для українських військових.

Читайте также