Київська митниця вилучила з відправлення старовинну Біблію (ФОТО)

Київські митники вилучили Біблію, надруковану 1819 року

Столичні митники запобігли незаконному пересиланню Біблії 1819 року з України до Канади міжнародним поштовим відправленням. Відправник з Одеси задекларував Біблію як звичайну книгу, повідомляє Київська митниця.

Виявлена під час митного контролю Біблія великого формату виявилася надрукованою в Санкт-Петербурзі в 1819 році старослов'янською мовою. Вона містить 1204 сторінки тексту та є російським стереотипним масовим виданням 19 століття (вже не стародруком).

На першій сторінці книги зазначено, що вона була надрукована за наказом імператора Олександра І з благословення синоду. Зокрема, зазначено, що видання здійснено з деякими виправленнями тексту "тщательнее и вернее от преждепечатанной" у 1663 році першої Біблії, виданої в московській державі. Основним джерелом її стала Острозька Біблія.

За висновками фахівців Національної бібліотеки України імені І. І. Вернадського, як і інші Біблії, цей об'єкт має історико-культурну цінність і для вивезення за кордон потребує Свідоцтва, виданого Міністерством культури України.

Однак жодного дозволу митниці надано не було. В результаті Київська митниця склала протокол про порушення митних правил і вилучила Біблію.

Нагадуємо, що митники Києва виявили спробу незаконного пересилання старовинної ікони кінця 19 - початку 20 століття - "Богоматері Тихвинської", що належить знаменитій школі борисівського іконописного промислу, через міжнародне поштове відправлення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися