Київська ІТ-компанія намагалася «злити» окупантам оборонну інформацію

Співробітники Служби безпеки запобігли передачі оборонної інформації до рф

Служба безпеки України (СБУ) викрила злочинну діяльність київської ІТ-компанії, яка намагалася передати російським окупантам оборонну інформацію з електронних систем прифронтової ОВА. Про це повідомляє ГУ СБ України у м. Києві та Київській області, передають "Коментарі".

За даними слідства, можливість витоку інформації існувала через систему електронного документообігу, до якої ІТ-компанія з Києва, яка встановлювала програмне забезпечення в держустанові, надала доступ своїм колегам з тимчасово окупованої частини регіону.

Колегами, які отримали доступ до системи, виявилися представники терористичної організації "днр", які діяли під виглядом працівників донецької "філії" зазначеної компанії. Вони планували регулярно отримувати інформацію з ОВА з метою передачі її російським окупантам.

У результаті комплексних заходів, проведених співробітниками СБУ, встановлено, що основними об'єктами інтересу ворога були дані про наслідки російських повітряних ударів по енергетичній інфраструктурі регіону. Загарбники також намагалися отримати точні координати електропідстанцій, де проводилися або продовжуються ремонтно-відновлювальні роботи після обстрілів. Ці дані допомогли б ворогові спланувати та здійснити повторні повітряні атаки на ці об'єкти.

Під час обшуків в офісі ІТ-компанії та в місцях проживання фігурантів у Києві було виявлено комп'ютери та мобільні телефони з доказами їх підривної діяльності. Також були виявлені печатки та документи, що свідчать про "спільний бізнес" з донецькою "філією".

На підставі зібраних доказів СБУ затримала одного з керівників київської компанії. Йому було повідомлено про підозру у сприянні діяльності терористичної організації. Злочинні дії п'ятьох спільників з тимчасово окупованого Донецька також кваліфіковано за цією статтею. Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадуємо, що службові особи привласнили понад 500 млн гривень на ремонті ліфтів у Києві. Співробітники комунального підприємства у змові із керівниками підрядних організацій привласнювали кошти з бюджету, виділені на ремонт ліфтів у багатоповерхових будинках Києва. Злочинну діяльність фігурантів задокументували слідчі столичної поліції.

Читайте также