У Києві за кількома статтями судитимуть екснардепа Святаша

Екснардепа Дмитра Святаша судитимуть за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та фінансове шахрайство

Колишнього народного депутата України Дмитра Святаша судитимуть за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та фінансове шахрайство. Про це повідомляє Київська міська прокуратура, передають "Коментарі".

Обвинувальний акт стосовно народного депутата України IV-VIII скликань вже скеровано до суду. Імені фігуранта не повідомляють у прокуратурі, проте "Коментарям" стало відомо, що мова йде про "регіонала" Дмитра Святаша.

Екснардепу інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, шахрайство, підроблення документів та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

Дмитро Святаш, використовуючи свою політичну посаду, фактично керував однією з найбільших в Україні бізнес-структур із продажу транспортних засобів. Будучи кінцевим власником групи підприємств з понад 90 юридичних осіб, екснардеп отримав від банку кредитну лінію у сумі 50 млн доларів США.

Підозрюваний передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права у якості забезпечення можливості повернення кредитних коштівПісля настання терміну повернення коштів він використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з-під обтяжень.

У ході проведення експертизи підтверджено завдання збитків на суму 1, 1 млрд гривень такими діями фігуранта. 

У 2019 році підозрюваний почав переховуватися на території рф у зв’язку з оголошенням у розшук.

У серпні 2022 року після захоплення частини території країни збройними силами рф, обвинувачений розмістив на своїй сторінці у соцмережі пост, у якому закликав до зміни територіальної цілісності України, колабораційної діяльності та співпраці із окупаційною владою рф.

У межах слідства за клопотанням прокуратури майно та активи екснардепа на суму понад 600 млн грн арештовано та передано в управління АРМА.

Нагадуємо, що в Києві судитимуть посадовця КМДА та керівника держпідприємства, яких звинувачують у хабарництві. Фігуранти вимагали та одержали 270 000 доларів США за дозвіл на пасажирські перевезення. Посадовці вимагали гроші від керівника підприємства, яке надає послуги з пасажирських перевезень маршрутними таксі, за те, щоб фігуранти сприяли та не створювали перешкод його роботі. У разі відмови, заступник директора департаменту погрожував створити проблеми в роботі перевізника та інших пов’язаних з ним підприємств.

Як раніше писали "Коментарі", у Києві посадовиці Дніпровської РДА повідомлено про підозру у зв'язку із закупівлею овочерізок за завищеними цінами. Посадовиця зловживала своїм службовим становищем, діяла всупереч інтересам служби та розтратила бюджетні кошти під час проведення процедури закупівлі. Ціна закупленого товару була завищена майже на 300 000 гривень, внаслідок чого Управління освіти Дніпровської РДА зазнало збитків на цю суму.

"Коментарі" повідомляли, що голові ВЛК у Києві повідомлено про підозру у підробленні медичної документації про непридатність до служби. Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру за фактом службового підроблення одному з голів Військово-лікарської комісії Києва. Підозрюваний склав та видав фіктивні довідки про непридатність до військової служби трьом громадянам.

Читайте также