У Києві діяла масштабна шахрайська схема: ошукали громадян Чехії на 1,5 млн крон

Шахраї ошукали понад 20 громадян Чехії

Столичні правоохоронці спільно з чеськими колегами викрили шахраїв, які ошукали громадян Чехії на 1,5 млн крон. Провели другий етап масштабної спецоперації щодо затримання учасників злочинної організації, яка діяла в Києві.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура. 

За результатами двох етапів спецоперації за процесуального керівництва Київської міської прокуратури 4 організаторам та 13 виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації, шахрайстві та несанкціонованому втручанні в роботу електронних комунікаційних мереж.

Встановлено, що злочинці створили мережу фішингових "сall-центрів" та незаконно отримували від потерпілих дані їх банківських карток, після чого здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські рахунки. Загалом шахраї ошукали понад 20 громадян Чехії на 1,5 млн крон (понад 2 млн грн).

У вересні 2023 року відбувся перший етап міжнародної спецоперації, під час якого правоохоронці здійснили 29 обшуків, вилучили комп’ютерну техніку та телефони як докази протиправної діяльності, а також затримали трьох організаторів і п'ятьох виконавців злочинів.

За допомогою аналізу інформації, яка містилася у вилученій техніці, слідчі виявили ще одного організатора "схеми" та восьмеро його спільників. 17 січня 2024 року правоохоронці провели другий етап спецоперації. Здійснено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено телефони, банківські картки, комп’ютерну техніку, чорнові записи та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність. Ще одного з організаторів та вісьмох виконавців затримали. Вирішується питання про обрання ним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

"Коментарі" писали, що у Києві судитимуть посадовицю Дніпровської РДА, яка закупила овочерізок для укриттів по завищеній вартості.

Читайте также