Киянин допомагав росіянам шантажувати іноземні компанії

Цілями киянина стали компанії в Бельгії та Нідерландах

Кіберполіцейські та слідчі Нацполіції встановили особу киянина, який на замовлення членів російського хакерського угруповання маскував вірус-шифрувальник під виглядом безпечних файлів. Шкідливу програму використали для втручання в роботу комп’ютерних мереж іноземних підприємств Нідерландів та Бельгії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на кіберполіцію.

Правоохоронці встановили особу 28-річного уродженця Харківщини, який за винагороду співпрацював з російським хакерським угрупованням. Молодик спеціалізувався на розробці крипторів – спеціального програмного забезпечення для маскування комп’ютерних вірусів під виглядом безпечних файлів. Завдяки навичкам програмування фігурант міг приховувати шкідливе програмне забезпечення від найпопулярніших антивірусів.

Так, послугами киянина за винагороду у криптовалюті скористалася одна з російських хакерських груп для маскування віруса-шифрувальника "Conti-malware". А наприкінці 2021 року члени угруповання інфікували прихованим шкідливим програмним забезпеченням комп’ютерні мережі підприємства у Нідерландах та Бельгії. У результаті цих дій вони стали непридатні до використання. Хакери вимагали сплатити викуп за розшифрування комп’ютерів.

У ході розслідування кіберполіцейські встановили причетність зловмисника до російських хакерських угруповань "LockBit" та "Conti". Вони спеціалізуються на блокуванні роботи промислових підприємств шляхом шифрування комп’ютерних мереж з метою отримання викупу.

В рамках досудового розслідування поліцейські спільно з патрульними спеціального підрозділу "TacTeam" батальйону ТОР ДПП провели обшук в Києві. Також, за міжнародним запитом від правоохоронних органів Нідерландів, було проведено обшук на території Харківської області. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися