Зловмисники відправили 74 особи за кордон та ошукали їх на 1,5 млн грн (ФОТО)

Зловмисники пропонували працевлаштування у Швеції

У Києві зловмисники обіцяли працевлаштування за кордоном - натомість ошукали 74 особи на 1,5 млн грн. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію пресслужби Київської міської прокуратури.

Зловмисники обманом змусили 74 людей поїхати у Швецію в пошуках роботи, однак роботу там не знайшли, а кошти втратили.

“За процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури та Дніпровської окружної прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно двох учасників шахрайської схеми, які за гроші обіцяли працевлаштування у Королівстві Швеція (ч. 4, ч. 5 ст. 190 КК України)”, - повідомили у прокуратурі.

Схему реалізували три особи - організаторка перебувала у Швеції, а двоє спільників - у Києві. Спільники шукали охочих влаштуватись на роботу за кордоном. Наданням “послуг” з працевлаштування зловмисники займалися з липня 2022 по лютий 2024 року. Потенційні працівники в Україні підписували інформаційно-консультаційний договір та платити 3 000 гривень. 

Надалі люди мали своїм коштом їхати до Швеції, де їх зустрічала організаторка схеми. Вона розповідала, де можна тимчасово поселитися та обіцяла “допомогу” у виготовленні документів, які “дають право на працевлаштування”. Такі послуги коштували 250-300 євро. Документи обіцяла оформити за декілька днів та повідомити про їх готовність працівникам. Однак потім просто переставала виходити на зв'язок.

У прокуратурі повідомили Таким чином членам організованої групи вдалося ошукати 74 особи на 1,5 млн гривень.

“Наразі обвинувальний акт щодо учасників схеми, які діяли в Україні, скеровано до суду. Щодо організаторки схеми, яка перебувала у Швеції, матеріали виділені в окреме провадження у звʼязку з її розшуком. Санкція статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна”, - повідомили у прокуратурі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столичному таксі пенсіонер залишив 30 тис. доларів.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися