Медійний фотограф Вадим Яцун: про улюблених моделей, екстримальні умови роботи і український шоу-бізнес

Вадима Яцуна називають медійним і зірковим фотографом. І не тільки тому, що він знімає знаменитостей. Фотограф і сам досить відома особа - учасник ряду телепроєктів, яскрава медіа-персона. Про особливості роботи з українськими зірками, зйомок у стилі ню, карантинний період і перемогу в європейському конкурсі Вадим Яцун розповів у відвертому інтерв'ю виданню «Коментарі»

Його перша любов - музика. Але в 2012 в руки Вадима Яцуна потрапив фотоапарат. Викладач у школі вокалу став все більше уваги приділяти створенню знімків. Не просто "клацанню", а саме - створенню, тому що до кожної фотосесії вже тоді шукав особливий підхід.

Перша комерційна зйомка була для дівчини з шоу-балету Freedom. Незабаром всі свої музичні гонорари з музики він почав витрачати на придбання фототехніки і зараз саме ця стезя є основною.

Вадим Яцун працював з примою-балериною, суддею ряду телешоу Катериною Кухар, шоуменом Сергієм Притулою, який цього року має намір поборотися за пост мера Києва, з травесті-дівою Монро, зі співаючими зірками Іриною Білик, Олександром Пономарьовим, Віталієм Козловським, Melovin, Владом Дарвіном, Машею Собко, групою Rumbero`s.

Серед клієнтів Вадима: Vogue, Harper's Bazaar, Bello, Playboy, 1+1, MusicBox, VIVA. Він - фотограф-експерт для телепроєктів: "Пацанки", "Хулігани" (телеканал "П'ятниця"), "Супермодель по-українськи", "Від пацанки до панянки", "Половинки", "Кохання на виживання" ("Новий канал"), "Говорить Україна", "Ранок з Україною" (канал "Україна"), "Стосується кожного" ("Інтер"), "Моду народу" ("ТЕТ"), "Від панянки до селянки" ("ТЕТ") .

Загалом - було про що поговорити. А враховуючи, що Вадим Яцун сам цінує чесність, він і у відповідях своїх був досить відвертим.

Фото: роботи Вадима Яцуна

- До того, як "захворіти" фотографією Ви викладали в школі вокалу. Багато хто знає Вас як учасника сьомого сезону шоу "Голос країни" в 2017 році. Звідки у Вас любов до музики? Чи продовжуєте співати?

- Музика була на початку всього! Я за освітою музикант і з дитинства планував підкорювати вершини музичного бізнесу. Але життя розпорядилося по-іншому, чому я теж невимовно радий, якщо чесно! Співаю поки тільки підпільно: душ, караоке, концерти для сусідів по будинку через стіну ... Подумую викладати це в інстаграм, може там публіку порозважаю.

у своєму каналі на YouTube.

- З ким із знаменитостей було працювати найлегше і чому?

- Найлегшим для мене був, напевно, Влад Дарвін. Це, правда, було давно. Але весь секрет у тому, що він точно знав, чого хотів - у всіх деталях. А я, маючи всі ввідні, втілив його побажання! Всі залишилися задоволені! Здавалося б, так просто підготуватися до зйомки: референс, розкадровки. Але чомусь дуже мало хто з артистів так робить.

- З ким із артистів, з яким потім співпрацювали, познайомилися найбільш незвичайним чином?

- З Катею Кухар, ми познайомилися, коли працював на радіо. Я був ведучим, вона - гостя! Ми дуже весело провели час. І хто знав, що через пару років вона буде однією з моїх улюблених моделей!

- Які казусні або екстремальні випадки відбувалися під час зйомок? Як виходили з ситуацій?

- Найбільш екстремальний випадок, коли модель прийшла на зйомку із суцільним набряком від кон'юнктивіту замість очей. Але ми подивилися на неї і зрозуміли, що так навіть цікавіше! І закрили волоссям здорове око. Вийшло дуже нетипово.

- Цьогоріч Ви перемогли у щорічному європейському конкурсі фотографів, в категорії Fashion, завоювавши премію Fashion Golden Camera. Як проводився відбір? Скільки було конкурентів?

- Я побачив на сайті асоціації європейських фотографів новину про набір і просто відправив кадри, які мені подобалися. Переможців обирали серед 300 фотографів з усієї Європи. Це був мій перший конкурс і, чесно кажучи, я страшенно переживав. Але не про місце чи перемогу (хоча цього теж хотілося), а щоб мої роботи знайшли відгук, були помічені, і я зрозумів, що все роблю не даремно.

Фото: Вадим Яцун

- Як отримували нагороду?

- Це екстремальна історія. У березні була призначена дата церемонії вручення премії (вона повинна була проходити в Римі). Як тільки я зробив бронювання та проплату квитків, того ж дня через коронавірус оголосили про закриття половини країн Європи, в тому числі Італії. Самі розумієте, чого вартувало повернути ці гроші. І окреме "задоволення" - підвішені в повітрі результати самого вручення. Його провели онлайн через пару місяців. В середині літа нагорода доїхала з Риму до мене. Це такий собі фотоапарат зі скла. На моїй сторінці в інстаграм можете його побачити.

фото з виставки квітів "Мульт-ленд" на Співочому полі в Києві. Відзначимо, виставка триватиме до 13 вересня.

Читайте также