У Путіна через острах за Кримський міст погрожують бомбардувати Київ

Чому на Банковій все частіше кажуть про знищення споруди на окупованому півострові

Час від часу представники Офісу президента озвучують в ЗМІ плани Збройних Сил України, оприлюднення яких теоретично може допомогти російським окупантам. Про ситуацію з погрозами Кремля бомбардувати столицю України через острах за знищення Кримського мосту йшлося в сюжеті телеканалу "Київ", передають "Коментарі".

Декілька днів тому радник голови Офісу президента України Андрія Єрмака Михайло Подоляк в інтерв’ю ВВС заявив наступне: "До наступів холодів було бажано нанести суттєву поразку на будь-якому напрямку, перш за все на південному напрямку, на Херсонському напрямку. Це завдастсь дуже чутливих проблем для російської армії. Тобто — забезпечення погіршиться, деморалізація ще більша буде, панічні настрої в Російській Федерації виникнуть, почнуться внутрішні питання".

Іншими словами це можна трактувати, як першочергові плани української армії зі звільнення окупованого Херсону.

Ще один радник керівника Офісу президента України Андрія Єрмака Олексій Арестович в інтерв’ю радіо "Чикаго" детально розклав, коли ЗСУ під в контрнаступ на сході.

"Нам потрібно їх знесилити, і ми це робимо, проводячи маневрову оборону на тих ділянках, де вони намагаються наступати. Основна зона, куди стягнуто 60% їхніх сил, зараз це від Ізюма до Бахмута. Це кордон Луганської, Харківської і Донецької областей — трикутник. Вони вийшли на плато три тижні тому, спочатку міць нарощували, тепер вона вийшла на плато, вони вибиті в значній мірі. Навіть за оцінками британської розвідки вибиті. Це плато почало повільно кренитися, а ми навпаки почали набирати свої можливості. Ось коли ці графіки зійдуться, тобто ми наберемо можливості, необхідні для проведення крупного контрнаступу на одному-двох напрямках, російська армія зайде в таке піке, що не дозволить їм ефективно вести оборону, ми перейдемо у наступ", — заявив Арестович.

Найбільший резонанс, особливо в Росії, викликали слова секретаря Ради безпеки та оборони України Олексія Данилова щодо планів української армії знищити Кримський міст. Вони пролунали в ефірі радіо "НВ" у відповіді на питання щодо можливості удару по споруді

"Якщо у нас була б спроможність це зробити, ми б це вже зробили. Якщо буде можливість це зробити, ми це обов’язково зробимо", — сказав Данилов.

Ці заяви секретаря РНБО України викликали істерію в Кремлі. Після слів Данилова прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що якщо ЗСУ вдарить по Кримському мосту Росія у відповідь нанесе удари по "українським центрам ухвалення рішень", тобто — по центру Києва на Банковій.

Підлив масла в огонь радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович: "Між іншим Кримський міст в першій своїй частині пролягає по територіальним водам України — це наша територія. Незаконна споруда, побудована в територіальних водах України. Вишки Бойка були захоплені незаконно? Це наші вишки. Що з ними сталося? Якась біда. На Кримський міст чекає та же доля".

Далі Арестович почав розвивати цю тему, навіть розповів, звідки українська армія може готувати напад на Кримський міст, адже серьозне озброєння Захід для України почав підвозити.

"Кожній чесній людині хочеться пальнути по Кримському мосту, а ось пальнемо ми чи ні… Немає проблем притащити його [озброєння] і десь знайти місце у Запорізькій області, що досягає до Кримського мосту, і пальнути з наземної установки. Але. А скільки в нас тих ракет? А які ушкодження вони нанесуть Кримському мосту? А не варто їх приберегти для надводних цілей? Це великі питання. Поки що на них немає відповідей", — розмірковував Арестович.

В на YouTube-каналі Марка Фейгіна з Олексієм Арестовичем також відбувся наступний діалог: "Напевно вони нас послухали, почули, що буде удар по Кримському мосту, і віддали наказ негайно провести навчання. Ось вони почали проводити навчання, і хтось мабуть розумний сказав, типу Кірієнка Путіну, що в них є ракети з лазерним наведенням. А як лазерне наведення відбивати? Потрібно поставити 20 тисяч солдат з дзеркалами, на прикладі Архімеда, і красиво відбивати лазерне наведення, складуючи і розкладуючи різні фігури на місцевості. Поки що триває репетиція. І баржа з дзеркалами".

Віднедавна біля Кримського мосту дійсно з’явилася баржа з дзеркалами.

Нагадаємо, воєнна доктрина НАТО розділяє п’ять способів ведення бойових дій — наземний, морський, повітряний, космічний і інформаційний. Останній — це, зокрема, ЗМІ і інформація, яка може в них навмисно поширюватися аби змусити ворога вдатися до необхідних для перемоги над ним дій. Або як у випадку України — дати певний посил західним партнерам.

Зараз важко сказати, чи підпадає інформація, яку час від часу озвучують українські високопосадовці, під визначення терміну "військова таємниця" — це навмисна дезінформація чи злочинна халатність.

Читайте также