Навіть президент США не може контролювати мера Вашингтона – Кличко про намагання влади керувати Києвом

Не можна нищити в Україні місцеве самоврядування, яке входить до базових цінностей розвинутих країн. Навіть у США мери не підпорядковуються президентській вертикалі. Про це заявив лідер партії "УДАР", мер Києва Віталій Кличко у ток-шоу "Народ проти" на каналі "Україна 24".

"Я спілкувався з американцями. І вони кажуть: навіть впливовіша людина у світі, президент Сполучених Штатів ніяким чином не може впливати на мера Вашингтона, якого обрали люди і яким підпорядковується мер", - підкреслив Кличко.

В той же в Україні центральна влада намагається взяти під контроль місцеве самоврядування.

"Ми бачимо, які зараз "наїзди" на інших мерів. Я постійно спілкуюся з ними як голова Асоціації міст України. Можу сказати: мерів, яких обирають люди, трясуть набагато більше, ніж губернаторів, які призначаються президентом. Це питання впливу на місцевих голів. Мери не підпорядковуються вертикалі. Вони підпорядковуються виключно людям, які їх обрали", - заявив Кличко.

При цьому Київ, за його словами, "трясуть" у 10 разів більше, ніж інші регіони.

"Підозрюю, все робиться для того, щоб зіпсувати репутацію. В рейтингах довіри-недовіри іноді Кличка ставлять вище, ніж президента. Це може бути якось неправильно сприйнято. І умисно робиться так, щоб знизити рівень довіри, очорнити", - вважає мер Києва.

Намагання центральної влади розділити посади Київського міського голови та голови КМДА – також політично вмотивовані речі, вважає Кличко. Якщо закон про столицю від "слуг народу" буде ухвалено, це може призвести до колапсу управлінської системи в Києві та в інших регіонах, зазначив він.

"Є прислів’я: якщо дві господарки на кухні – обід бути зіпсований. Зараз ми підходимо до вимикача – загоряється світло, підходимо до крана – тече вода. Зранку встаємо – сміття вивезено, прибрано і т. д. Це великий механізм, який працює цілодобово. Якщо буде збій, це може призвести до соціального напруження в столиці. А соціальне напруження в столиці однозначно може мати вплив на інші міста та інші регіони. І в цьому напрямку це велика помилка", - підкреслив Кличко.

Він висловив впевненість, що важливі законопроєкти мають проходити експертизу впливових європейських організацій.

"Наша ключова мета – бути частиною європейської спільноти. Якщо ми хочемо, щоб наші закони відповідали європейським стандартам – перед тим, як вносити їх до Верховної Ради, будь ласка, відправте ці закони до Венеціанської комісії, до Ради Європи. Отримайте висновки та зауваження. Помилки можуть бути дуже болючими та дорого коштуватимуть не тільки Києву, а й країні", - сказав Кличко.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися