«Слуг народу» закидали конвертами з «30 срібняками» за закон про столицю – під Радою відбувся загальнокиївський флешмоб

Кияни вимагали зняти з розгляду антиконституційний законопроєкт про столицю

Під Верховною Радою відбувся загальнокиївський флешмоб "Руки геть від Києва та киян!". Кияни вимагали зняти з розгляду антиконституційний законопроєкт про столицю. Під час флешмобу "слугам" роздавали конверти з "30 срібняками", натякаючи на зраду інтересів людей в обмін на закон про столицю.

Свої вимоги учасники флешмобу сформулювали у листівках та плакатах:

Зняти з розгляду законопроєкт про столицю від "слуг".

Ухвалити європейський Закон для киян, а не для Банкової.

Учасники флешмобу висловилися категорично проти розділення посад міського голови Києва і голови КМДА та передачі більшості повноважень ставленику Банкової.

"Вони хочуть розділити посади та призначити головою КМДА свою людину, яку призначає безпосередньо президент. Це буде узурпування влади. Ми тут, щоб голосно заявити слугам: руки геть від Києва! Ні узурпації влади! Київ не віддамо!. Рейтинг "Слуг" на місцевих виборах у 2020 році і так був на рівні 5%. Тепер їм світить повний нуль", - заявив організатор флешмобу Микола Ковтуненко.

Кияни також побоюються, що законопроєкт дозволить президентській вертикалі взяти під контроль райони Києва.

"Вибори до районних рад не відбудуться, тому що Кабінет міністрів не визначив межі районів", - каже Ковтуненко.

Співорганізатор флешмобу Єгор Чичеринда нагадав про досвід Януковича "приборкати" Київ.

"У 2013 році Янукович призначив свого "смотрящого", Олександра Попова. І перше, що зробив Попов, - почав згортати студентські акції протесту проти проросійського курсу уряду Азарова-Януковича. Зараз гарячі голови з Банкової намагаються повторити історію 2013 року. Але Кличко – не Черновецький. Він не втече в Грузію чи кудись ще. Він буде боротися", - заявив Чичеринда.

Громадський активіст Ігор Луценко заявив, що  центральна влада мала б змагалася з київською у хороших справах.

"Я би дуже хотів, щоб київська влада мала в обличчі центральної влади конкурента в хороших справах. Але центральна влада ще ні в чому себе не показала в столиці. Немає жодної хорошої справи центральної влади в Києві. Згадаємо Гостиний двір на Подолі, який є зоною відповідальності центральної влади. А так Зеленський поступово перетворюється на Януковича. Я йому не раджу цього робити", - сказав Луценко.

Учасники флешмобу висловлювали своє обурення тим, що закон для Києва готувався без врахування думки самих киян.

"Жоден з нас не побував на громадських обговореннях. Жодну думку киян не прописано у законі про Київ. Прикриваючись поверненням самоврядування, вони просто хочуть з’ясувати особисті стосунки. "Слуги" хочуть позбавити прав нашого мера, щоб був поставлений представник Банкової", - заявив голова руху "Кияни разом" Ярослав Діденко.

Наприкінці флешмобу учасники запустили тисячі зелених конвертів з написами "30 срібняків" у бік Верховної Ради.

Як повідомлялося, 18 листопада, Верховна Рада планує голосувати за розгляд законопроєкту про столицю за спецпроцедурою, за якої депутати не зможуть подавати правки та відстоювати свою позицію у виступах. З 17 листопада 2021 року Рада Європи надіслала критичні Висновки до цього законопроєкту.  Віталій Кличко раніше надіслав текст законопроєкту до Венеційської комісії. Його розгляд ще триває, але джерела у Комісії вже повідомили, що висновки будуть негативними.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися