Оборона аеропорту "Київ": Кривоноса звинуватили в дискредитації Зеленського

Скандал щодо захисників летовища набирає обертів

В Генеральному штабі Збройних Сил України відреагували на публічні заяви генерал-майора Сергія Кривоноса щодо скасування його зарахування на військову службу під час оборони столичного аеропорту "Київ" (Жуляни) за особистою вказівкою президента Володимира Зеленського, передають "Коментарі".

В Генштабі ЗСУ заявили, що у перші дні повномасштабного вторгнення російських військ генерал-майора запасу Сергія Кривоноса призначили керувати обороною аеропорту "Київ" "виключно як добровольця". У відомстві також зазначили, що з 24 лютого і до сьогодні Сергій Кривонос на військовій службі не перебував і під час мобілізації не призивався.

"Публічні заяви Сергія Кривоноса про вплив президента України на органи досудового розслідування, звільнення його з військової служби не відповідають дійсності та мають ознаки дискредитації вищого військово-політичного керівництва держави, що є неприпустимим під час правового режиму воєнного стану", — йдеться в заяві Генштабу ЗСУ.

В Генштабі ЗСУ наголосили, що оприлюднені в ЗМІ документи щодо призначення Кривоноса керівником оборони аеропорту "Київ" (Жуляни) "не є підставою для зарахування на військову службу", а деякі відомстві, що розповів журналістам Кривонос, мають обмежений доступ і "потребують окремої реакції" правоохоронців.

"Відповідно, жодних вказівок від Верховного Головнокомандувача ЗС України щодо його звільнення з військової служби не надходило", — заявили в Генштабі ЗСУ.

Генерал-майор ЗСУ Сергій Кривонос, перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій в 2016-2019 роках, заступник секретаря Ради безпеки і оборони України в 2019-2020 роках очолив оборону міжнародного аеропорту "Київ" (Жуляни) 25 лютого 2022 року за особистим наказом головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного. Це другий аеродром обороною якого Кривонос керував під час війни з російськими окупантами. У 2014-м генерал-майор відбив аеропорт "Краматорськ", оборона якого тривала 47 днів, в Жулянах — 39 днів.

За словами Кривоноса, в перші два тижня під його керівництвом аеропорт в Жулянах перетворили на міцну фортецю. Це змусило окупантів в перші дні повномасштабної війни відмовитись від намірів захопити летовище. Свій підрозділ з оборони аеропорту "Київ", що складався з бійців різних силових структур, Кривонос називав скорочено "ЖУКИ" — ЖУляни КИїв.

Після свого звільнення від оборони аеропорту "Київ" на початку квітня Кривонос написав у своєму Facebook наступне: "Аеропорт не розікрали і не розтрощили, банкомати не вскривали. Війна продовжується і попереду, ще багато чого буде. Але все одно народ Украйни крок за кроком йде вперед — до нашої перемоги".

У неділю, 28 серпня, журналіст Юрій Бутусов оприлюднив заяву Сергія Кривоноса про порушення проти нього кримінальної справи, політичне переслідування за вказівкою президента України Володимир Зеленського та додав копії деяких документів. Окрім Генштабу ЗСУ, на цю заяву сьогодні, 29 серпня, відреагували у Державному бюро розслідувань, де підтвердили відкриття кримінального провадження щодо перевищення службових повноважень та розкрадання майна аеропорту "Київ" (Жуляни) під час оборони летовища у перший місяць війни. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися