Під Києвом горять торф’яники, у столиці сильне задимлення

В мерії дали поради киянам

У Вишгородському районі Київської області горить торф’яний настил. Про погіршення якості повітря попередили в Київській міській державній адміністрації (КМДА), передають "Коментарі".

В мерії столиці радять киянам, особливо мешканцям Оболонського району Києва, зачинити вікна і обмежити перебування на вулиці. В Департаменті муніципальної безпеки КМДА поінформували, що на місці пожеж працюють рятувальники. В ДСНС України пожежі поки що не коментують. За неофіційними даними, загоряння торфу сталося в Чорнобильській зоні.

В коментарі виданню "Вечірній Київ" речниця Головного управління ДСНС у столиці Світлана Водолага повідомила про тринадцять осередків загоряння на відкритих територіях, але не у Вишгородському, а у Бучанському районі Київської області.

"У столиці нічого не горить. Наразі нам точно відомо про горіння торфовищ у Бучанському районі. Можливо це спричиняє задимлення", — припустила Водолага.

Киянам нагадали, що робити у випадках задимленості:

·        обмежити перебування на відкритому повітрі. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок;

·        тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;

·        ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;

·        проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;

·        збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

В разі появлення задишки, кашлю або безсоння, необхідно звернутися до лікаря.

Раніше мешканців Києва та Київської області попереджали, що цими вихідними оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Рятувальники зазначають, що найчастіше пожежі на торфовищах трапляються в місцях видобутку або залягання торфу. Причинами пожеж може бути блискавка, самозаймання торфу або неправильне поводження з вогнем. Загоряння торфу дуже підступне. Торф вигоряє зсередини. Під час горіння торфу у землі утворюються порожнини, в які можна провалитися й згоріти. Температура в товщі горіння торфу складає понад тисячу градусів.

Читайте также