Вибух у Шевченківському суді Києва: як підсудний створив та проніс вибухівку до будівлі

На створення вибухівки у обвинуваченого Ігоря Гуменюка пішло близько двох років

Стали відомі нові подробиці у справі про вибух у Шевченківському суді Києва. У Державному бюро розслідувань (ДБР) повідомили, як підсудний Ігор Гуменюк, який влаштував теракт, зміг створити вибухівку та пронести її до будівлі суду, передають "Коментарі".

Передісторія

Нагадаємо, що вибух у Шевченківському суді стався 5 липня близько 17.20. У цей момент у будівлі мало пройти слухання у справі Ігоря Гуменюка, оскільки у 2015 році він підірвав гранату під час мітингів під Верховною Радою. Саме для цього обвинуваченого привезли до суду, проте він зміг пронести із собою вибухівку.

Гуменюк планував втекти з-під варти, проте в результаті загинув від свого вибухового пристрою. Тоді ж постраждали ще кілька бійців спецназу КОРД, проте вони вижили завдяки щитам.

Що з'ясували слідчі

У ДБР розповіли, що Гуменюк зміг кустарно виготовити так званий "пояс шахіду" та кілька саморобних вибухових пристроїв у Київському СІЗО. Компоненти для вибухівки він отримував упродовж двох років від своїх знайомих. Вони передавали їх невеликими порціями у вигляді ліків. У препаратах знаходилися речовини, які стали основними для вибухівки.

Гуменюк планував підірвати ці пристрої у приміщенні суду та втекти, використовуючи паніку, проте задумане реалізувати не зміг. Натомість він сам загинув через вибух.

Під час слідства п'ятьом правоохоронцям повідомили про підозру. Троє з них, співробітники СІЗО, підозрюються у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України). Їм загрожує від двох до п'яти років ув'язнення.

Ще двоє військовослужбовців Нацгвардії України підозрюються у порушенні статутних правил караульної служби (ч. 3 ст. 418 КК України). Їм загрожує від трьох до семи років ув'язнення.

Слідчі також встановлюють особи тих, хто допомагав Гуменюку вчинити теракт.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися