В Києві затримали російських шпигунів, які коригувати обстріли по столиці

СБУ затримала агентів ГРУ, які організували «спостережні пункти» в орендованих квартирах Києва

Служба безпеки України (СБУ) затримала двох агентів російського ГРУ, які створювали "спостережні пункти" в орендованих квартирах Києва, щоб коригувати ракетні і дронові атаки на українську столицю. Затримані виявилися мешканцями Київщини, які за гроші погодилися працювати на російські спецслужби.

Окупанти встановили відеокамери з віддаленим доступом, щоб передавати росіянам дані в режимі онлайн. Це дозволяло ГРУ бачити наслідки атак та визначати місця розташування українських систем ППО для коригування подальших обстрілів.

Окрім коригування обстрілів, російські агенти отримували завдання готувати підпали електропідстанцій та службових автомобілів ЗСУ. Вони також планували розширити свою діяльність на Полтаву і Чернігів, де проводили розвідку біля енергетичних об'єктів і шукали місцевих жителів, готових за гроші співпрацювати з ними. Оголошення про "роботу" розміщували в підконтрольних російським спецслужбам Телеграм-каналах.

Під час обшуків у затриманих вилучено відеообладнання, телефони та SIM-карти з доказами їхньої діяльності на користь РФ. Обом затриманим повідомлено про підозру за статтями, що стосуються підготовки до диверсії і дій, які перешкоджають законній діяльності Збройних Сил України. Їм загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

“Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (готування до вчинення диверсії в умовах воєнного стану). Злочинні дії організатора ворожої групи додатково кваліфіковано за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (готування до вчинення дій, що перешкоджають законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період)”, - йдеться в повідомленні СБУ.

Читайте также