На кордоні з Білоруссю у 2024 році залишаються “дірки”, де захисту майже немає: подробиці

Що потрібно зробити для посилення захисту кордону

Із зони відчуження вирішили вилучити ділянку кордону з Білоруссю. Відповідний проєкт Указу Президента України погодив кабмін. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства внутрішніх справ України.

У міністерстві пояснили, що такі зміни дозволять Державній прикордонній службі України забезпечити належну охорону та оборону українсько-білоруського кордону та дотримання його режиму.

“Відповідно до частини третьої статті 22 Закону України “Про державний кордон України” земельні ділянки в межах прикордонної смуги надаються в постійне користування підрозділам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд”, - уточнили у міністерстві.  

Також зазначається, що 50-метрова смуга, яку планують вилучити, проходить вздовж українсько-білоруського державного кордону України, належить до зони відчуження і зони безумовного відселення та належить Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику. 

“Проєкт акту розроблено з метою вилучення з території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника земельних ділянок уздовж державного кордону України задля того, щоби  Держприкордонслужба повною мірою могла забезпечити національну безпеку та оборону та дотримання режиму державного кордону України вздовж лінії розмежування із Республікою Білорусь”, - пояснили у МВС.

Нагадаємо, що Чорнобильська зона включає північ Вишгородського району Київської області, де розташовані: безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, а також частина Житомирської області аж до кордону з Білоруссю.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Чорнобильській зоні виникла масштабна пожежа.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися