Скандального екссуддю Чауса доставили до Києва: подробиці (ВІДЕО)

Детективи НАБУ оприлюднили відео погоні, а у мережі — ДТП за участю правоохоронців

Скандального екссуддю Миколу Чауса, якого викрали в Молдові, знайшли в українському селі Мазурівка у Вінницькій області. Після цього за ним направилися детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), проте Чауса перехопили співробітники Служби безпеки України, повідомили у НАБУ.

Відео, яке оприлюднило НАБУ, як намагалися наздогнати автомобіль СБУ з Чаусом, вже стало вірусним та топ-новиною у мережі інтернет. У НАБУ заявили, що бюро ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса. На вимоги детективів НАБУ зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники СБУ не реагували. Чауса "незаконно доставили" до будівлі в СБУ на вулицю Володимирську, 33, наголошують у НАБУ.

У НАБУ вимагають від СБУ віддати їм Чауса, відповідно до ч.1 ст. 210 КПК України. "Правоохоронці мають дотримуватися закону і передати підозрюваного, який розшукується детективами, уповноваженим представникам Національного бюро", — резюмували в НАБУ.


За словами адвоката Чауса Ростислава Кравця, до затриманого екссудді Чауса його в СБУ не пустили.

"До мене вийшов представник СБУ і повідомив, що офіційно Чауса немає в будівлі СБУ і тому вони не можуть виконати моє прохання про допуск до клієнта. Поки на цьому все. Свої координати я залишив. Думаю, якщо він офіційно з'явиться в СБУ, мені повідомлять", — заявив адвокат Чауса Ростислав Кравець.

Історію із викраденням Чауса у соцмережі коротко розповів колишній заступник секретаря РНБО України Ренат Кузьмін. Він заявив, що екссуддю викрали у Молдові представники Головного управління розвідки Міноборони (ГУР МО) України. Нібито після цього Чаус втік та здався МВС. СБУ викрала Чауса від МВС, НАБУ намагається отримати екссуддю від СБУ, а розслідувати справу про все це буде Державне бюро розслідувань (ДБР) під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора України, написав Кузьмін.

Тим часом у соцмережі зявилося відео, що нібито співробітники НАБУ при переслідуванні автомобілів СБУ з Чаусом збили мотоцикліста та поїхали з місця ДТП. Проте з місця аварії виїзджала автівка СБУ.

Нагадаємо, у 2016 році НАБУ порушило проти судді Миколи Чауса кримінальну справу. Українського суддю спіймали на хабарі в 150 тис. дол., але затримати не могли через суддівський імунітет. Цього ж року Верховна Рада позбавила його недоторканності судді. У 2017 році екссуддю затримали в Кишиневі. У Молдові Чаус просив політичного притулку. В разі відмови йому загрожувала екстрадиція.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися