Пориви вітру: 30-31 січня у Києві буде перший рівень небезпеки

Пориви – це раптове, але короткочасне збільшення швидкості вітру

У Києві та області у неділю та понеділок, 30-31 січня, рятувальники оголосили перший рівень небезпеки. Про це повідомили у ДСНС України.


Так, за даними Гідрометцентру, у Києві та області у ці дні пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с, на дорогах ожеледиця (I рівень небезпеки, "жовтий").


Пориви – це раптове, але короткочасне збільшення швидкості вітру. Вони часто створюються, коли вітер пролітає повз будівлю, дерево або інші перешкоди, при цьому тертя сповільнюється, а потім знову прискорюється. Більш масштабні зміни напрямку або швидкості вітру (відомі як зсув вітру) також можуть викликати хаотичні зміни атмосферного тиску, створюючи пориви, коли повітря рухається від високого до нижчого тиску. Нарешті, коли Сонце нагріває поверхню, повітря, що лежить вище, нагрівається і піднімається, що також створює пориви, оскільки на його місце опускається холодніше та щільніше повітря.

Чим вище середня швидкість вітру, тим поривчастішим він буде. Однак цей зв'язок залежить від місцевості: міста створюють більше поривів через тертя та сонячне нагрівання. За тієї ж середньої швидкості вітру міські райони, ймовірно, спостерігатимуть набагато сильніші пориви, ніж відкриті ландшафти.

Джерело: https://web.telegram.org/k/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися