У Києві вшановували загиблих на Трухановому острові під час Другої світової

Під час Другої світової війни німці спалили поселення на Трухановому острові

Друга світова війна відібрала життя у десятків тисяч киян. Пам'ять про них зберігається в меморіальних комплексах і пам'ятниках столиці. Так, урочистий захід пройшов на Трухановому острові в Києві. Про це передає "Вечірній Київ".

У 1943 році в ході окупації Києва німецькими військами, робоче поселення, що знаходилося в той час на острові, було повністю спалено. На честь загиблих і встановлена пам'ятна дошка і скульптура архітектора Володимира Цеплюка - фігура воїна з речовим мішком за плечима у розбитого човна. Саме у них 27 вересня вшанували пам'ять убитих жителів острова. Дата вибрана не випадково, адже саме в цей день 1943 сталися трагічні події.

Відзначимо, що до 1943 року на Трухановому острові було понад 300 будинків і майже 8000 жителів - в основному робітники заводів "Арсенал" і "Ленінська кузня", а також рибного господарства. При битві за Київ на Труханів острів висадилися радянські десантники - одні з визволителів Києва. Німці спалили поселення, при цьому 86 радянських воїнів загинуло. На згадку про ті події на центральній алеї встановили меморіальний об'єкт.

picture

Як повідомляв портал "Коментарі", в Київраді повідомили, скільки коштів буде витрачено на заходи до Дня Незалежності.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися