Квіти надії: соняшники від художника з США з’явилися в Ірпені (ФОТО)

Митець прикрасив автівки та місця, зруйновані російськими окупантами

В звільненому від російських окупантів Ірпені американський художник Трек Келлі розмалював соняшниками кладовище автівок, а також створив мурал на руїнах будинку культури. Про роботи митця з Лос-Анджелеса розповіли в ефірі телемарафону, передають "Коментарі".

Трек Келлі очолив групу художників, які об’єдналися у проекті “Квіти надії”, дізнавшись про звірства російських окупантів в Ірпені. Митці малюють мурали з соняшниками, щоб увіковічити місця трагічних подій. Яскрава композиція з’явилась на вцілілій стіні будинку культури. Пів року тому заклад зруйнували дві ворожих ракети.

"Тут будуть хмаринки в небі, і буде сонях, який підіймається вгору. Квіти — це відновлення і оздоровлення. Український національний символ показує очищення і відновлення. Я подумав, що буде правильно в пошкоджених місцях намалювати квіти. Вони будуть як бинт, який на короткий період закриє рану", — пояснив Трек Келлі ідею муралу на початку роботи.

За його словами, якщо погода дозволить, то соняшник "виросте" на стіні будинку культури в Ірпені за тиждень. Для створення муралу використовує спеціальні фарби. "Я працюю з благодійною організацією в США "Зроби світ красивішим. Я там познайомився з власником компанії, що виробляє фарби. Вони можуть зберігати колір впродовж 500 років. Нам передали безкоштовно фарби для України", — розповів американський художник.

Координатор митецького проекту Олександр Заклецький зазначив, що творчість майстрів оцифровують, продають, а гроші направляють на благодійність. "Робимо фото цих муралів, стріт-артів, переводимо їх в NFT — в унікальний цифровий витвір мистецтва з унікальним підписом, і продаємо на площадках, які надають партнери. Отримані гроші ми переводимо сюди, в благодійні організації для психологічної підтримки жінок, які пережили окупацію", — поінформував Заклецький.

Мешканці Ірпеня позитивно ставляться до ідеї та творчості американського художника. Вважають, що такі мурали доводять, що українці перемагають у війні. "Кожен наш крок до мирного життя, прагнення до прекрасного — це перемога над темрявою", — зазначила мешканка Ірпеня Вероніка.

Поки Трек Келлі чекав на погодження міської влади дозволу почати малювати на будинку культури мурал, тиждень малював соняхи на кладовищі машин в Ірпені. За це отримав критику від користувачів в соцмережах. Мовляв, малює на спалених автівках. "Я поцікавився долею цих автівок. Плюс я бачив, як криміналісти працюють з автомобілями, в яких дійсно загинули люди. Ці автомобілі переміщаються у спеціально відведені місця", — прокоментував координатор проекту Олександр Заклецький.

Соняшник з початком повномасштабної війни в Україні став символом українського спротиву, надії та єднання. Митці мають на меті надихнути українців красою, попри руйнування. Також планують залучати українськи і іноземних художників до осмислення найбільшої гуманітарної катастрофи ХХІ століття та спонукати до її подолання.

Читайте также