У Києві покажуть фільм про український Голлівуд над Дніпром

Обов'язково для перегляду, якщо прагнеш зрозуміти Україну

У столичному кінотеатрі "Ліра" анонсували безкоштовний кінопоказ документальної стрічки "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію закладу.

Кінопоказ у Києві присвятили до Дня українського кіно, що відзначається 10 вересня. В цей день у кінотеатрі "Ліра" о 15:00 покажуть документальний фільм режисера Олега Чорного та за сценарієм Станіслава Цалика "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди". Стрічка розповідає про мальовниче село Бучак на у Черкаській області, яке стало своєрідним Голлівудом над Дніпром завдяки режисерові Олександру Довженку.

Село Бучак та його околиці слугували знімальним майданчиком багатьох відомих кінострічок. Однак у 1972 році кінозйомки в селі припинилися. Цього року здали в експлуатацію Канівську гідроелектростанцію, а село Бучак частково затопили штучним Канівським морем. Людей відселили і мальовниче село фактично припинило існування. Унікальний український Голлівуд перетворився на затоплену Атлантиду.

У 2016 року кінострічку "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди" та його творців було відзначено Мистецькою премією "Київ" у галузі кіномистецтва імені Івана Миколайчука. А на початку липня 2022 року найбільша база даних у галузі кіно IMDb (США) включила фільм до списку 50 українських документальних стрічок, обов'язкових для перегляду, якщо прагнеш зрозуміти Україну.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Київщині планують створити мистецьку резиденцію на честь всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко. Свій унікальний мистецький стиль українська майстриня виробила в маленькому селі Болотня Іванківської громади, де прожила майже все життя.

Нагадаємо, у Фастові створюють патріотичний мурал під назвою "Україна 24/7". На стінописі протяжністю в 100 метрів малюють найвизначніші місця Київщини та України. Активну участь у створенні композиції приймають багато містян та матері загиблих українських захисників.

Читайте також, що у Києві на експозиційному просторі "Нескорена нація" цього тижня почнуть роботу дві виставки — "Пам’ятки віри" та "Літопис планети".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися