Мініскульптуру паляниці встановили у Києві (ФОТО)

Де можна побачити скульптурку унікального українського хліба

У Києві унікальному українському хлібу присвятили бронзову мініскульптуру "Паляниця". Про це розповіла авторка проекту "Шукай!" Юлія Бевзенко, передають "Коментарі".

За словами Юлії Бевзенко, мініскульптура паляниці встановлена на Подолі за адресою Набережно-Хрещатицька, 1. Побачити 38-му мініскульптуру можна на фасаді готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv. Її на гроші меценатів зробив скульптор Юрий Белявский.

Авторка проекту "Шукай!" зазначила, що слово "паляниця" не можуть вимовити іноземці та російські окупанти. Це слово-пароль, що допомагає українцям розпізнавати своїх і чужих, а також мем, який висміює російську пропаганду.

"Через фонетичні особливості слово “паляниця” важко вимовляти окупантам. У російській мові звук “ц” завжди твердий, а звука “и” взагалі немає. Тож українці скористалися цим і чи то жартома, чи всерйоз почали питати підозрілих людей: скажи “паляниця”! У росіян виходить вимовити щось подібне до “поляніца”, — прокоментувала Бевзенко.

Окрім того, паляниця — це древній український символ, якого немає в жодного народу.

"Гостей зустрічали з паляницею на рушнику. Рушник – це дорога і водночас межа, яка розділяє своїх і чужих. Чужий просто так не увійде до хати. А паляниця була своєрідною перепусткою", — зазначила авторка проекту "Шукай!"

Прикмета скульптурки: “Торкнись мене і скажи: "Паляниця!" Юлія Бевзенко оприлюднила фото, як виглядає встановлена у Києві мініскульптура паляниці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що "Привидові Києва" присвятили бронзову мініскульптурку проєкту “Шукай!” Ідея створити цю скульптуру виникла в перші дні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну після повідомлень про українського військового льотчика-аса. Мініскульптуру можна побачити у центрі Києва, поблизу станції метро "Золоті ворота". Її встановили на вулиці Богдана Хмельницького, 56А.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися