У Києві покажуть справжнє обличчя Ярослава Мудрого

4 березня у Софійському соборі на території Національного заповідника "Софія Київська" відбудеться презентація призми із тривимірною голограмою справжньої особи Ярослава Мудрого.

Саме у Софії Київській розташований саркофаг великого князя Ярослава Мудрого. Але виявляється, що нині лежать там кістки лише його дружини Інгігерди.

Голограма істинної особи Ярослава Мудрого розроблена в рамках проекту „Україна. Повернення історії” у 2017 році для телеканалу „1 1”. Дані про будову особи отримали за допомогою методу історико-криміналістичної експертизи на підставі моделі черепа, який належав Ярославу Мудрому, повідомляє сайт "Київласть". Конструкція була створена на замовлення Данії.

Над відтворенням справжньої особи Ярослава Мудрого працювали історики, археологи, криміналісти, антропологи – понад 30 фахівців. Вони займалися розслідуванням протягом шести місяців, відвідуючи гробниці, архіви Ватикану, США та Росії.

Ця реконструкція образу Ярослава Мудрого кардинально відрізняється від зображення, створеного за радянських часів. Тоді професор Герасимов дав київському князеві монголоїдні риси, бороду, шапку для ототожнення зі знаковими для росіян образами царів.

Презентація відбудеться у Софійському соборі 4 березня о 12:00.

Відвідування заходу безкоштовне. Крім того, можна подивитися на унікальну архітектуру храму, який збудував Ярослав Мудрий у XI столітті.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, коли до київських музеїв можна потрапити безкоштовно



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися