У Києві завершили митне оформлення "Скіфського золота" (ФОТО)

Скарби повернулися до України з Нидерландів

Столичні митники завершили митне оформлення "Скіфського золота", повернутого до України з-за кордону. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської митниці.

Скарби повернулися до України після десятирічного поневіряння з Нідерландів. Частина митних формальностей, що пов’язана безпосередньо з ідентифікацією артефактів, проводилася Київською митницею на одній з локацій Національного музею історії України в тимчасово створеній зоні митного контролю на території Києво-Печерської Лаври.

Кількість музейних предметів, які повернулися в Україну становить 565 одиниць, вага – 2 695 кілограмів. За документами, загальна страхова вартість унікальних скарбів — 1 мільйон 438 тисяч 625 євро.

"Київські митники провели історичне митне оформлення музейних предметів державної частини Музейного фонду України під умовною назвою "Скіфське золото", — зазначив начальник Київської митниці Сергій Сілюк.

Стародавні античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, посуд, свічники, курильниці, амулети, вівтарі, фрагменти античної архітектури тощо – лише неповний перелік історичних предметів, віднайдених свого часу у таких місцях як Магарач, Нейзац, Херсонес, у некрополях Джург-Оба, Усть-Альмінському та інших. Вік артефактів дуже поважний – як от V століття до нашої ери чи I століття нашої ери. Матеріали, з яких ці предмети виготовили стародавні умільці теж доволі різноманітний – золото та срібло кількох проб, коштовне каміння, фаянс, бронза, залізо, камінь, скло, глина.

Читайте також, як київські митники передали до музеїв конфісковані культурні цінності.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися