У Києві розгорається скандал навколо Бессарабського ринку: що відомо

Кияни побоюються, що Бессарабський ринок перебудують, попри історичну значущість будівлі

У вівторок, 6 серпня, у КМДА повідомили про проведення реорганізації частини простору у павільйоні Бессарабського ринку. Громадськість занепокоїло проведення невідомих робіт без розробки відповідних проєктів та документів, повідомляє портал "Коментарі”. 

У Київській міській військовій адміністрації відреагували на ситуацію. Там повідомили, що останнім часом громадськість столиці регулярно звертає увагу на різноманітні інциденти, пов’язані із захистом історичної архітектури міста. Одним з останніх таких випадків став відомий всій Україні та поза її межами Бессарабський ринок. Небайдужі кияни, журналісти, активісти переймаються – чи не завдадуть ці роботи шкоди будівлі. 

Начальник КМВА Сергій Попко, з метою збереження історичної пам’ятки, доручив:

  • тимчасово призупинити усі види ремонтно-демонтажних робіт на Бессарабському ринку до достеменного встановлення хто, які саме роботи, за чиїм погодженням і під чиїм контролем здійснює на Бессарабському ринку; 

  • ⁠надати безперешкодний доступ громадськості до місця проведення робіт для уникнення маніпуляцій та прозорості висвітлення у ЗМІ. 

За його словами, відповідні структурні підрозділи приступили до виконання доручення у вівторок.

Тим часом у Київській міській державній адміністрації не погодились з таким рішенням. Там наголосили, що роботи з упорядкування внутрішнього простору Бессарабського ринку не впливають на історичні елементи будівлі, оскільки проводились виключно з елементами пострадянської архітектури. 

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський наголосив, що роботи проводять “поверхові”: “Після відповідних робіт недоторканою лишилась навіть плитка радянських часів, прибрали тільки жахливий "новобуд". Тобто жодних втручань в історичну частину немає”.

Він звернувся до киян з проханням не робити поспішних висновків щодо кожного перетворення в місті. “Адже абсолютна більшість міського бізнесу – це сумлінні городяни, які поважають історичну спадщину Києва”, – зауважив Валентин Мондриївський.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві виникли проблеми зі збереженням історичних пам'яток.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися