Київській зоопарк дарує квиток на День закоханих: подробиці

День святого Валентина святкують 14 лютого.

З 12 по 14 лютого закохані пари, які завітають до київського зоопарку, зроблять фотографії біля тематичної фотозони та розмістять їх у себе в соцмережах з хештегом #ilovekyivzoo, зможуть пройти вдвох за ціною одного квитка. Про це повідомили у Київській міській раді.

День святого Валентина може асоціюватися з романтикою, але походження свята не зовсім романтичне. Ось історія Дня святого Валентина, про яку ви, можливо, не знаєте, а також коли настане День святого Валентина 2022 року, щоб ви могли планувати заздалегідь.

Незалежно від того, любите ви День святого Валентина чи ненавидите його, ясно одне: історія Дня святого Валентина сягає корінням. І хоча зараз День Святого Валентина відомий поцілунками, подарунками до Дня святого Валентина та важкодоступними замовленнями на вечерю, походження свята набагато менш романтичне. Ось історія Дня святого Валентина, яка не перетворилася б у роман, зі святим, різаниною і навіть грішними черницями в День святого Валентина (серйозно!).

Коли День Святого Валентина?

По-перше, швидке оновлення: День Святого Валентина завжди припадає на 14 лютого. День святого Валентина 2022 року — понеділок, 14 лютого.

Наприкінці V століття Папа Геласій оголосив 14 лютого Днем Святого Валентина, і відтоді 14 лютого стало святковим днем, хоча загалом він був більш релігійним або романтичним.

Як розпочався День Святого Валентина?

День Святого Валентина — це фіксований день у календарі, який увійшов у свято середини лютого за стародавнім римським календарем під назвою Lupercalia — що, як вважають деякі історики, призвело до того, що День Святого Валентина був пов’язаний із коханням. Луперкалія святкувала родючість і, можливо, включала ритуал, під час якого чоловіків і жінок об’єднували, вибираючи імена з глеки. У Стародавній Греції в середині зими люди відзначали весілля бога Зевса і богині Гери.

День святого Валентина був святом у католицькій релігії, доданий до літургійного календаря близько 500 року нашої ери. Цей день вшановували в честь святих мучеників, іменованих — як ви здогадалися — Валентином. Різні легенди прославляють трьох різних святих, яких називають Валентином або Валентином, але оскільки про цих чоловіків було дуже мало відомостей і були суперечливі повідомлення про історію Дня святого Валентина, це свято було вилучено з християнського літургійного календаря в 1969 році.

Але хоча про справжню історію святого Валентина, на якому засноване свято, відомо небагато, легенда про святого Валентина має кілька переказів. Одна з легенд свідчить, що святий Валентин відмовився прийняти язичництво і був страчений римським імператором Клавдієм II. Перед смертю він зміг чудесним чином зцілити дочку свого тюремника, яка потім разом зі своєю сім’єю прийняла християнство. Інша легенда говорить, що справжнім тезкою свята є єпископ на ім'я Святий Валентин Терні; цей святий Валентин також був страчений.

Але, за словами інших — і саме так святий Валентин став пов’язаним із святом, зосередженим на любові — святий Валентин був римським священиком, який проводив весілля для солдатів, яким заборонено одружуватися, оскільки едикт римського імператора вказував, що одружені солдати не виходять хорошими воїнами та таким чином молоді чоловіки не могли одружитися. Цей святий Валентин носив каблучку з купідоном — символом кохання, — що допомогло солдатам упізнати його. І, як попередник вітальних листівок, він роздав паперові серця, щоб нагадати християнам про їхню любов до Бога.

Через цю легенду святий Валентин став відомий як покровитель кохання. Молитва Святого Валентина просить Святого Валентина з'єднати закоханих, щоб двоє стали одним, і пара згадала свою відданість Богу.

Хоча історія про Святого Валентина заклала основу для встановлення цього дня як свята романтичного кохання, що справді зміцнило зв’язок між Святим Валентином і коханням, була поема середньовічного автора Джефрі Чосера 1381 року, яку історики вважають походженням "сучасного" святкування Дня Святого Валентина, де ми святкуємо наше романтичне партнерство з іншою людиною.

 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися