У Києві відреставрували знаменитий особняк молдавського князя Іпсіланті

З особняка Іпсіланті прибрали надбудову і повернули портик

Одна з визначних пам'яток столиці - особняк Іпсіланті знайшов нове життя. Фахівці закінчили роботи з відновлення будівлі. Про це повідомляє видання The Village.

Знаменита садиба, яка розташована на Печерську, на вул. Мазепи, 6, належала свого часу князю Костянтину Іпсіланті. Після реконструкції, яка тривала майже три роки, будівля набула нового вигляду. Під час ремонту будівельники знесли добудований поверх і повернули портик. У 1830-х роках особняк перейшов у власність Києво-Печерської Лаври та керівництво монастиря розмістило в приміщенні іконописну школу, для потреб якої і перебудували будівлю.

Відзначимо, що реконструкція будинку-садиби Іпсіланті тривала більш як три роки - роботи почалися ще у 2017 році під керівництвом архітектора Юрія Лосицького. Той обіцяв повернути знаменитому спорудженню первісний вигляд.

"Після реставрації в будинку на цокольному поверсі планують розмістити заклад харчування. Крім того, в приміщенні створять кімнату-музей, присвячену історії будівлі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що двоповерховий будинок-садибу звели ще в 1799 році для коменданта Печерської фортеці Вігеля. За вісім років в будівлі разом зі своєю сім'єю оселився молдавський князь Костянтин Іпсіланті - після князя в особняку проживали його діти.

У 2014 році будівля перейшла в приватні руки. Власник мав намір облаштувати в ньому ресторан.

Як повідомляв портал "Коментарі",  пам'ять про видатних киян живе в серцях сучасних жителів. Так, в історичному центрі столиці, на Воздвиженці, встановили мікроскульптури знаменитого письменника. Мініатюрний Михайло Булгаков з'явився на вулиці Дегтярної, 29.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися