Чи може Росія здійснити повторний наступ на Київ: експерти розповіли, які ще ризики залишилися

Експерти розповіли, чи може Росія здійснити повторний наступ на Київ

Чи може Росія вчинити повторний наступ на Київ? Якщо ні – чому? Якщо так – коли і як нам цьому протистояти? Експерти виданню "Коментарі" розповіли, що загрожує Києву.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець зазначає, що ризики ракетних ударів у Києві залишилися. Щодо наземної атаки – ризики мінімальні.

"Наземна операція вимагає від російської армії повернення до першого етапу війни з довгими логістичними лініями, які ми вдало перебивали, змусивши ворога відступити з Київської, Чернігівської, Сумської областей", - пояснює експерт.

До того ж, продовжує Сергій Згурець, у агресора значно погіршилася якість особового складу, після того, як принаймні третина основних російських військ на території України була знищена або виведена з ладу.

"Виходячи з цього, знову загрожувати Києву наземною операцією росіянам буде дуже складно", – резюмує експерт.

Політолог та історик Віктор Таран проводить історичні паралелі, які доводять, що поки у Росії існують імперські амбіції, вона становитиме загрози для України загалом та Києва, зокрема.

"У XV столітті після падіння Константинополя на території Московського царства була сформована теорія Третього Риму. Суть її в тому, що Москва є спадкоємцем великої імперії, яка після падіння Риму і Константинополя, транзитом через Київ, відтворилася в Московському царстві. Того самого, яке нібито мало стати найбільшою імперією. Це було сформовано певними релігійними догматами, – розповідає експерт. - Виходячи з цієї концепції Третього Риму, в 1721 Петро Перший перейменував Московське царство в Російську імперію. І почала просуватися ідея так званого триєдиного народу – росіян, білорусів та українців (малоросів, як намагалися це закріпити у свідомості неоімперці), із центром у Росії, але знову ж таки – транзитом через Київ".

Виходячи з цієї логіки, продовжує Віктор Таран, вся сучасна генеза Російської імперії йде через Київ та Київську Русь. І Київ для імперців є основним центром та головною метою.

Саме тому вони крадуть і переписують нашу історію, наш етнос. Інакше доведеться визнати, що вони просто нащадки Московії, сформованої лише в XV столітті. І не мають такого коріння, як інші нації, включаючи українську. Імперці на це піти не можуть. А тому прагнуть знищити Україну як державу, а українців – як націю. І, звісно, захопити Київ, який є для них (як і для нас) сакральним місцем", – пояснює політолог.

На його думку, поки Росія буде сильною та агресивною, поки там превалюватиме імперська ідея, загроза захоплення ним Києва залишається.

"І це не питання року, п'яти, десяти. Це питання екзистенційного існування. Адже ми б'ємося з російськими імперцями століттями, – підкреслює Віктор Таран. – Єдиний вихід – Україна має бути настільки сильною, щоб росіянам було страшно потикатися сюди. Щоб вони розуміли, що будуть знищені, ледве спробують нас знову атакувати. І лише за такої умови вони ніколи більше не рипнуться на Київ і не лише. А якщо Україна буде слабкою – військово, економічно, політично – рано чи пізно росіяни намагатимуться нас підкорити, а Київ захопити. Як намагалися це зробити у минулі століття і вже спробували у новому тисячолітті".

Як повідомляли раніше "Коментарі", Макрон у Києві заявив про готовність поїхати до Росії: потрібні сигнали від Путіна.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися