У СБУ показали, як російські окупанти захоплювали ЧАЕС (Відео)

Служба безпеки України показала, як російські окупанти захоплювали Чорнобильську атомну електростанцію на початку повномасштабного вторгнення

Служба безпеки України показала, як російські окупанти захоплювали Чорнобильську атомну електростанцію на початку повномасштабного вторгнення. Про це стало відомо із сюжету, який опублікувала прес-служба СБУ.

Станцію було захоплено окупантами з 24 лютого до 31 березня, вони перетворили ЧАЕС на тимчасову військову базу. Цим Росія порушила Женевську конвенцію, яка забороняє напад на ядерні об'єкти.

Нагадаємо, що російські військові, під контролем якого майже місяць була Чорнобильська АЕС, завдали станції збитків на суму 135 мільйонів доларів. Окупанти викрали дорогу техніку та унікальне програмне забезпечення. Як повідомляють "Коментарі", таку заяву зробив голова Держагентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко в інтерв'ю The Washington Post.

Крамаренко також повідомив, що перелік викраденого майна не сповнений, і працівники ЧАЕС ще працюють над ним.

Зараз уже відомо про вкрадені з ЧАЕС 698 комп'ютерів, 344 машини, 1500 дозиметрів радіації, програмне забезпечення. Також окупанти викрали майже всі засоби пожежогасіння. Оскільки деякі з викрадених речей обладнано GPS-трекерами, стало відомо, що деяке викрадене майно вивезли до Білорусі.

Директор Центральної аналітичної лабораторії ЧАЕС зазначив, що Росія не зможе користуватися викраденим програмним забезпеченням, адже воно було розроблене для конкретної електростанції.

Читайте также