Гірше за Чорнобиль: чим загрожує вибух на Запорізькій АЕС

Фахівці підрахували наслідки ядерної катастрофи

В десять разів гірше за Чорнобиль можуть бути наслідки вибуху на захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції. Такі дані навели у Державній агенції з управління зоною відчуження, передають "Коментарі".

Якщо російські окупанти не припинять ядерного шантажу та станеться вибух на замінованій Запорізькій атомній електростанції, наслідки будуть катастрофічними. Нині в шести енергоблоках Запорізькій АЕС та на майданчику відпрацьованого ядерного палива 18 тисяч паливних збірок — це уранові "дрова" для виробництва струму. Для порівняння — на четвертому реакторі Чорнобильській АЕС, де сталася трагедія, тоді було лише дві тисячі таких збірок.

Аварія на ЧАЕС призвела до радіоактивного зараження в радіусі 30 кілометрів, постраждали понад п’ять тисяч квадратних кілометрів сільгоспугідь та стільки ж кілометрів лісів. В разі вибуху на Запорізькій АЕС в Енергодарі зона відчуження розтягнеться на 30 тисяч квадратних кілометрів — це вся Запорізька область. Там неможливо буде ані жити, ані вести господарство наступні 100 тисяч років.

У перші години Чорнобильської катастрофи загинули три десятки людей, а 600 тисяч ліквідаторів аварії протягом років отримали високі дози радіації. Для того, щоб усунути потенційні наслідки вибуху на ЗАЕС, за підрахунками фахівців, потрібно понад мільйона ліквідаторів, загиблих може бути десятки тисяч.

У 1986 році з Прип’яті та навколишніх сіл евакуювали понад 116 тисяч людей. В разі вибуху на Запорізькій АЕС доведеться переселити два мільйони осіб. У Державній агенції з управління зоною відчуження припускають, що викид радіоактивного цезію на ЗАЕС в небезпечній кількості для всього живого, ґрунту та водойм вкриє не тільки Україну, а залежно від погоди — полетить або на Європу, або на Білорусь та Росію. Територія потенційного забруднення складе два мільйони квадратних кілометрів.

"Росія повинна отримати статус держави — спонсора тероризму. Про це ми говоримо з усіма партнерами і перш за все зі Сполученими Штатами, де така ініціатива вже здобула підтримку Конгресу", — наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Російські окупанти, замінувавши Запорізьку АЕС, погрожують усьому світу наступною ядерною катастрофою.

Читайте также