Від ракетних ударів по Києву постраждав цінний бібліотечний фонд: як ліквідують наслідки

Як ліквідують руйнування, завдані бібліотеці імені Максимовича

10 жовтня через ракетний обстріл столиці була пошкоджена Наукова бібліотека ім. М. Максимовича. Про наслідки удару "Коментарям" розповів директор бібліотеки Олег Сербін.

"В цей ранок я був на робочому місці. Перший вибух був не такий значний для нас за наслідками та гучністю. А вже наступний був руйнівний, і тоді я відкрив двері кабінету і побачив те жахіття", - повідомив він.

За словами Олега Сербіна, найбільше постраждали другий та третій поверхи бібліотеки. Вікна у сховищі зі стародрукованими рідкісними виданнями зазнали значних руйнувань. Проте цінні та унікальні екземпляри залишилися неушкодженими.

Директор бібліотеки зазначив, що унаслідок влучень потріскалася штукатурка на стелі над книжним сховищем. Дах був пробитий десятками уламків.

"Ми зараз оперативно вибудовуємо конвеєр з людей і переміщуємо книги в приміщення, що у нормальному стані. Стародруковані видання ми вже перенесли", - сказав Олег Сербін.

Проблемними у відновленні можуть стати вікна. Це обумовлено тим, що у будівлі бібліотеки всі віконні отвори різні. 

Кабмін вже виділив кошти на реконструкцію. Також на ліквідацію пошкоджень збирають донати. Сума, необхідна для відновлення бібліотеки ім. Максимовича, ще не підрахована.

"Фінансування буде, і воно вже по факту є. Залишилася калькуляція, певні бюрократичні моменти та організація закупівель", - розповів директор бібліотеки.

Повне інтерв'ю з Олегом Сербіним дивіться за цим посиланням.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися