Комунальні послуги у Києві з травня стануть дорожчими

Відповідно з чинним законодавством з травня 2020 року змінюється і назва послуг

З 1 травня 2020 року завершується перехідний період, визначений положенням нинішньої редакції Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Директор "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін розповів, що відповідно до цього мешканці багатоквартирних будинків мають обрати форму надання комунальних послуг для свого будинку з централізованого опалення та постачання гарячої, холодної води, водовідведення. Після обраної форми, їм потрібно буде вирішити окремо питання, хто обслуговуватиме внутрішньобудинкові мережі.

Костянтин Лопатін додав, що відповідно з чинним законодавством з травня 2020 року змінюється і назва послуг. Послуга з централізованого опалення трансформується у послугу з постачання теплової енергії для потреб опалення. Послуга з гарячого водопостачання перетворюється на послугу з централізованого постачання гарячої води. І, відповідно до цих нових послуг, уже введено нові правила тарифоутворення і ціноутворення на суміжні послуги. Йдеться про методику утворення тарифів, яка вже діє сьогодні. Як пояснив Костянтин Лопатін, з 01.05.2020 року в квитанціях містян з’являться окремі рядки з сумами до сплати, які пов’язані безпосередньо: з наданням самої послуги; з абонентським обслуговуванням кожної послуги.

У платіжках буде постійна складова – це надання самої послуги, а також: рядки з сумами за абонентське обслуговування, внесок за обслуговування будинкових вузлів обліку тепла, гарячої води, холодної води. Яким чином у такій системі досягти здешевшання комунальних послуг, сказати складно. Оскільки кожний новий рядок – це нові витрати на абонування плати.

Також жителям можна буде домовитися, але за нерегульовану плату, й з якимись фірмами, що погодяться обслуговувати їх будинкові мережі, лічильники, труби, зокрема й електричні мережі. При такій системі, виконавець послуги, наприклад, з гарячого водопостачання, несе відповідальність за її якість лише до стіни будинку. В самому будинку за розподіл і якість відповідає та компанія чи фірма, кого обрали мешканці. Тому все, що відбувається в середині будинку – зона відповідальності самих мешканців.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", центральний автовокзал у Києві продадуть з аукціону.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися