Метеор над Києвом: західні вчені показали траєкторію падіння (Карта)

Західні вчені показали траєкторію падіння метеору, яке спостерігали мешканці української столиці увечері 19 квітня

Західні вчені показали траєкторію падіння метеору, яке спостерігали мешканці української столиці увечері 19 квітня. Про це стало відомо із офіційного повідомлення, яке опублікувала прес-служба Міжнародної метеорної організації.

За словами вчених, частину метеора зафіксували з великої відстані найсхідніші камери Європейської мережі Fireball (EN) Астрономічного інституту Академії наук Чехії, що діє у Словаччині.

Втім, найцінніші записи зроблено у словацьких селах Колониця та Стара Лісня. Незважаючи на те, що відстані словацьких та угорських камер до боліда становили 570-780 км, траєкторію метеора було визначено з похибкою лише кілька сотень метрів.

Вперше метеор був помічений на висоті 98 км над селищем Велика Димерка у Броварському районі Київської області. Потім він пройшов безпосередньо над Києвом на висоті близько 80 км та продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

nlkrk7LltSXfsRNAslv5Tb22V.jpeg

Востаннє болід був помічений на відео на висоті 28 км, коли його швидкість становила близько 10 км/с. Метеор орієнтовної початкової маси 200-300 кг розпався з відривом 38 км безліч фрагментів і пил.

Уповільнення боліда після спалаху свідчить про те, що найбільші створені фрагменти мали масу менше 1 кг. 5 км. Востаннє болід був помічений на відео на висоті 28 км, коли його швидкість була близько 10 км/сек", – зазначили в організації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися