Жінка з Києва розповіла, як дивом уціліла під час удару по ЖК (Фото)

Мешканка української столиці Юлія Безкоровайна розповіла, як дивом уціліла після удару дрона по житловому комплексу у Дніпровському районі, де мала квартиру

Мешканка української столиці Юлія Безкоровайна розповіла, як дивом уціліла після удару дрона по житловому комплексу у Дніпровському районі, де мала квартиру. Про це вона повідомила у інтерв'ю виданню Вечірній Київ.

За її словами, у 2013 році вона у кредит придбала дворівневу квартиру на дев'ятому поверсі в одному із ЖК Дніпровського району. Довгий час вона робила ремонт, після чого остаточно переїхала в нове житло.

На першому поверсі була затишна кухня, туалет та невелика тераса з квітами. На другому – вбиральня та спальня. Саме тут власниця і знаходилася, коли в ніч із 19 по 20 травня уламок ворожого дрона впав на дах її будинку. Він здетонував прямо над спальнею. Як наслідок – другий рівень квартири згорів дощенту.

"На той момент я спала і не чула повітряної тривоги. А потім погром, за ним ще один. Потім — на мене почали падати частини даху та скло із двох мансардних вікон над ліжком", — згадує власниця зруйнованого будинку.

Юлія швидко спустилася на перший рівень квартири та нашвидкуруч забрала паспорт, гроші, одяглася та вибігла на вулицю. Насамперед вона ще рефлекторно вимкнула лічильник електроенергії та зачинила двері на ключ.

Все це вона робила під крики за вікном: сусіди перегукувались один з одним.


"Чулося: "Горить дах! Верхні поверхи, спускайтесь! - Згадує жінка.

Поруч із квартирою Юлії знаходяться ще чотири квартири. На щастя, сусіди теж встигли спуститися надвір.

"А потім я стояла внизу і дивилася, як горить моя квартира", - зітхає жінка.

Близько двох годин знадобилося рятувальникам, щоби ліквідувати вогонь у квартирі Юлії. На той час унизу, біля будинку, волонтери Товариства Червоного хреста розгорнули намет, де мешканцям наливали гарячий чай та за необхідності надавали медичну допомогу.

Через те, що дрон здетонував на даху, майже кожну квартиру було підтоплено після гасіння. Наприклад, дах Олександри, який теж мешкає на дев'ятому поверсі, обвалився через тиск води. А вода з дому Юлії випливала не менш як півгодини.

"Згоріло і пошкодилося 95% майна у квартирі, — зітхає вона. — За останні дні приходили різні експертні комісії, проте жодного документа про пошкодження нерухомості я так і не маю. Поки що дуже чекаю представників від КМДА, які вже відновили багато пошкоджених внаслідок війни квартир", — каже власниця.


Насамперед мешканці будинку просять столичну владу допомогти відновити дах, оскільки навіть за маленьких опадів квартири заливає водою.

"Дах двох будинків частково зруйнований: наш і сусідній. Точна площа руйнування наразі невідома, обсяг пошкоджень буде встановлений за результатами експертного дослідження. Втім, тенд, який тимчасово затягли ЖЕК, не врятує від сильного вітру чи дощу", - пояснює жінка.

Сьогодні у квартирі Юлії працює бригада робітників, які розбирають дахи, що згоріли, і спускають їх на перший рівень квартири. Цю роботу вдалося сплатити завдяки другій дівчині — Дмитру, який у соціальних мережах попросив небайдужих фінансово допомогти Юлії з першими видатками. Внаслідок цього кияни задонатили дівчині близько півмільйона гривень.

Зараз Юлія живе у рідних і не знає, коли знову спатиме у своєму ліжку. Вимушені жити у друзів та родичів та сусідів. Активні жителі ЖК підготували всю інформацію про ту трагічну ніч – фото, відео та планування будинку для відновлення. Вони чекають, коли фахівці від КМДА проведуть експертизу у кожній квартирі, відремонтують пошкодження та допоможуть повернутися до звичного життя.

Читайте также